Inici / Notícies
NOTíCIES

Un nou màster abordarà la violència en l’àmbit familiar, que s’ha triplicat en 10 anys

Els maltractaments en l’àmbit familiar han passat d’un 6.9 per cada 100.000 habitants en 2001 a un 16.4 en 2010, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). És a dir, quasi s’ha triplicat aquesta classe de delictes en l’última dècada. En aquest increment de la violència i les agressions intrafamiliars, destaca el protagonisme que estan assumint els adolescents d’entre 14 i 17 anys en els últims anys. Només a la Comunitat Valenciana, segons el Jutjat de Menors, es van comptabilitzar 930 infraccions de violència domèstica, de les quals 723 van tenir lloc a València i en les quals destaca la violència filio-parental.

Aquesta realitat social ha estat el motiu que ha dut a la Universitat de València a organitzar un postgrau sobre la matèria. El Màster en Intervenció amb Adolescents en Riscos i les seues Famílies, que començarà la seua primera edició aquest any acadèmic. «Existeix una necessitat social nova que requereix de professionals amb formació altament especialitzada en avaluació i intervenció amb adolescents en risc social», explica la catedràtica de Psicologia Bàsica, Mª Vicenta Mestre, que, al costat del professor de Treball Social i Serveis Socials, José Javier Navarro, i al professor de Sociologia i Antropologia, Pedro José López, dirigeix aquest nou postgrau. «Fa una dècada que va sorgir la problemàtica de la violència filio-parental i fa tot just 4 o 5 anys que s’està investigant i treballant amb programes específics sobre aquesta matèria. Ha arribat el moment d’oferir formació especialitzada des de la Universitat», expliquen els directors del màster.

Aquest màster ofereix la formació i eines necessàries per a aprendre a detectar les circumstàncies de risc així com per a intervenir en problemàtiques socials relatives al maltractament, la violència filio-parental, les dependències, l’exclusió, etc. dels adolescents i les seues famílies

El perfil de l’agressor, cada vegada més jove
El perfil de l’agressor –explica Mª Vicenta Mestre– és preferentment el d’un adolescente baró d’entre 14 i 16 anys, de classe mitja o alta, que no està habituat que li neguen els seus desitjos i amb baixa tolerància a la frustració. No obstant això –subratlla la codirectora del màster– les últimes investigacions apunten a una ampliació del rang d’edat dels agressors, que ha baixat fins als 10 anys. «Són xiquets i xiquetes que s’han criat sense normes ni límits en famílies permissives que no han dedicat el temps suficient a la criança ni han establit unes adequades normes i principis de convivència, ambients que no es caracteritzen per l’afecte i la comunicació», explica Mª Vicenta Mestre.

Des d’una perspectiva multidisciplinar, aquest màster, dirigit tant a professionals del sector com a titulats en Psicologia, Criminologia, Treball Social, Educació Social, Sociologia, Pedagogia o Antropologia, té com objectiu oferir la formació i eines necessàries per a aprendre a detectar les circumstàncies de risc així com per a intervenir en problemàtiques socials relatives al maltractament, la violència filio-parental, les dependències, l’exclusió, etc. tant en  els adolescents com en les seues famílies.

El màster, que s’impartirà en línea, inclou la realització d’un treball final de màster i de pràctiques formatives que, tal com expliquen els directors del postgrau, permetran aplicar els coneixements adquirits durant aquest màster bé en centres residencials d’atenció psico-socio-educativa a menors situats a València o bé en qualsevol altra àrea geogràfica per a facilitar l’accés a les pràctiques d’estudiantes d’altres ciutats.

Més informació:
Màster en Intervenció Especialitzada amb Adolescents en Risc i les seues Famílies

Notícia publicada: 11/10/2013