Inici / Notícies
NOTíCIES

Selfa: «Siempre existirán plagas; un control químico excesivo supondría grabas problemas»

Les plagues provocades per animals no seran eradicades totalment mitjançant el control químic, ja que incrementar l’ús de plaguicides suposaria una acumulació excessiva de residus químics que provocaria greus danys mediambientals i de salut pública, a més de crear resistències a aquests productes afirma Jesús Selfa, el professor de Zoologia de la Universitat de València, amb qui hem parlat recentment en relació al Màster de Control i Gestió de Plagues de la Universitat de València, que codirigeix al costat del professor de Botànica de la mateixa Universitat, Miguel Guara.
«La qüestió no és només si utilitzar o no control químic, sinó en quin moment i en quines quantitats s’usen aquests productes», afirma.
 
Alternatives al control químic
El control de plagues ha de respectar sempre el medi ambient, afirma Selfa. Per açò, en els últims anys s’ha produït una volta al control biològic, i s’han vist reforçats uns altres com el control biotécnico, per a fugir de la contaminació ambiental. No obstant açò, en l’àmbit urbà resulta impossible evitar totalment el control químic i basar-se solament en altres tipus de control.

En aquest sentit –assenyala el professor Selfa–, hi ha plagues que sempre estaran ací, com les plagues urbanes de paneroles, rates i ratolins, perquè el control químic que apliquen els Ajuntaments en general no sol ser suficient o efectiu; no obstant açò, si aquest s’augmentara de manera desproporcionada suposaria un seriós perill per a la salut de la població degut a l’acumulació de residus químics, alerta. «La qüestió no és només si utilitzar o no control químic, sinó en quin moment i en quines quantitats s’usen aquests productes», afirma.

Selfa: «Les plagues no solament afecten a l’economia, sinó també a la salut pública».
El màster, la cinquena edició del qual començarà al gener de 2019 i es perllongarà durant un any, té com a objectiu formar en els últims avanços sobre el control i gestió de plagues provocades per animals en els ambients agrícola, forestal i urbà.

S’impartirà on line
Per primera vegada, la cinquena edició d’aquest màster s’impartirà on line. Al llarg dels seus 15 mòduls, s’oferirà formació per a diagnosticar les principals plagues, per a valorar els diferents tipus de control i els seus protocols d’actuació, així com per a aplicar amb rigor la normativa nacional i comunitària sobre l’ús racional de químics de control de plagues

Quant al públic objectiu, el màster va dirigit a persones que hagen cursat estudis de Biologia, Ciències Ambientals, Química, Veterinària, Enginyeria Tècnica Agrícola, Enginyeria Tècnica Forestal, Enginyeria Agrònoma o Enginyeria de Montes, entre unes altres.

Aquest curs de postgrau, ara en la seua quarta edició, va sorgir com a conseqüència d’una falta de formació en la matèria, explica el codirector Jesús Selfa. Existien cursos específics –indica–, però no una formació global i transversal que abordara tots els tipus de plagues en els diferents àmbits i el seu control.

Entre l’elenc de 28 professors participants, es troben especialistes pertanyents a universitats públiques, organismes autonòmics i empreses privades.

Major profilaxi i higiene, menys plagues
Entre altres mesures de control, el codirector del màster aposta per una major higiene: «l’espècie humana provoca molta brutícia en la seua acció vital i en qualsevol ambient. Una major higiene i profilaxi suposaria una menor propagació de plagues». Selfa a més adverteix que les plagues no solament afecten a l’economia, sinó també a la salut pública.. «Les plagues urbanes són potencials transmissors de malalties que, en alguns casos, quan la persona afectada té problemes de salut, pot comportar-la una crisi greu», assegura. A més, en l’àmbit agrícola i forestal, les plagues tenen una important repercussió econòmica, en la mesura que afecten directament a la producció de cultius, explica Selfa.

 
 
Notícia publicada: 29/08/2018