Inici / Notícies
NOTíCIES

L’entrenament, una eina per a retardar l’envelliment en la tercera edat

La revista internacional Journal of Gerontology ha publicat un estudi aquest mes de maig dut a terme per la Universitat de València juntament amb el grup de Recerca en Envelliment i Exercici Físic de l’Institut de Recerca Sanitària (Incliva) que demostra que l’exercici físic retarda de forma «molt significativa» l’envelliment. D’aquesta manera, la fragilitat en la tercera edat es converteix en una síndrome no solament prevenible sinó també reversible, la qual cosa demostra que un programa d’exercici físic és capaç de revertir-la.

Els individus més actius tenen menys caigudes, freqüenten menys hospitals, pateixen menys processos infecciosos i contenen els sentiments de solitud i depressió que solen desencadenar-se en l’última etapa de la vida.

Els individus més actius prevenen molts dels símptomes relacionats amb l’envelliment primari, retardant o fins i tot evitant alguns dels esdeveniments adversos que poden derivar en un agreujament de la deterioració funcional i el malestar psicològic associat a l’edat. Els majors més actius tenen menys caigudes, freqüenten menys hospitals, pateixen menys processos infecciosos i, de forma important, contenen els sentiments de solitud i depressió que solen desencadenar-se en l’última etapa de la vida.

És així com el Màster Propi d’Optimització de l’Entrenament en els Adults Majors: de la Terapèutica a l’Atleta Màster es converteix en una eina amb una gran potència a nivell sanitari i social tant pel seu baix cost com pel seu caràcter no farmacològic i vinculat a criteris de sostenibilitat. Cal destacar que dins de l’entrenament a majors existeix un doble vessant molt clara i contraposada: d’una banda, podem parlar d’un entrenament amb adults majoritàriament sedentaris i afligits de diferents patologies, moltes d’elles cròniques; per tant, un entrenament a l’entorn de l’activitat terapèutica. Per un altre, podem referir-nos a un entrenament amb majors focalitzat en el rendiment i en l’optimització de les capacitats condicionals, molt proper a l’entrenament de rendiment propi d’altres etapes de la vida.

Aquest curs té en compte ambdues vessants i per això aprofundeix en coneixements relacionats amb l’entrenament en els àmbits neuromuscular i bioenergético, a partir de la revisió de metodologies i la seua necessària adaptació als adults. A més, submergeix a l’alumne en la pràctica fonamental d’aquelles modalitats d’activitat física provadament terapèutiques. El resultat és la formació de professionals polifacètics amb capacitat per a crear programes dinàmics i variats que es converteixen en agents actius en les polítiques d’envelliment actiu i envelliment d’èxit. En finalitzar el màster, l’alumnat estarà preparat per a entrenar a aquells adults que desitgen practicar esports o fins i tot participar en competicions de diferents proves del calendari dels atletes màster.

Més informació: Màster Propi d’Optimització de l’Entrenament en els Adults Majors: de la Terapèutica a l’Atleta Màster

Notícia publicada: 29/05/2017