Inici / Notícies
NOTíCIES

Un màster estudiarà les claus psicosocials en la infertilitat, que pateix un 15% de la societat

En l’actualitat, la infertilitat és un problema que afecta a moltes parelles. La taxa de prevalença global mitjana se situa en un 15 per cent. Avui dia, a Espanya 3 de cada 100 xiquets naixen gràcies a la reproducció assistida. Així ho expliquen les directores del Màster en Infertilitat: Aspectes Psicosocials, Mèdics i Legals de la Universitat de València, un màster únic a nivell nacional que en aquest curs acadèmic 2013/14 comença la seua primera edició.

Fins a un 40 per cent de les parelles tractades en els centres de reproducció assistida desenvolupa algun tipus de problema psicològic i/o psiquiàtric. I aquest percentatge es dispara en parelles que se sotmeten a tractaments amb donació de gàmetes, un sector cada vegada més nombrós en les clíniques de infertilitat, a causa del increment de l’edat materna. La veritat és, com indiquen les directores del màster –la professora de Psicologia i membre de l’Institut de la Investigació Polibienestar de la Universitat de València, Estrella Durá; la psicòloga de l’Institut Valencià de Infertilitat, Verónica Giner-Eiselt; i la psicòloga de l’Hospital Fe La Fe de València, Cristina María Sáez– que el suport psicològic en aquestes clíniques «és una necessitat i reforça l’èxit» del tractament. I, subratllen, la importància de l’especialista per a superar les pors i les pròpies barreres personals ja que sense l’ajuda psicològica hauria un abandó major en els tractaments.

La infertilitat i el seu tractament és un procés emocionalment complex que requereix un abordatge integral que garantisca que les persones que recorren a aquestes tècniques tindran un suport psicològic i social necessari, expliquen les directores del màster, que afigen que aquesta situació es pot viure com «estressant» tant a nivell individual com de parella.

La psicologia, clau en tractaments de reproducció

La preinscripció per a realitzar el Màster en Infertilitat. Aspectes Psicosocials Mèdics i Legals, que s’impartirà en línia, està oberta fins al pròxim mes d’octubre
El Màster en Infertilitat: Aspectes Psicosocials Mèdics i Legals, a més de cobrir els aspectes mèdics i legals bàsics dels tractaments de reproducció assistida, aprofundirà en diverses qüestions d’índole psicològica que sorgeixen al llarg del procés pel qual passa una parella al descobrir que té problemes al concebre un fill biològic «des de les relacions de parella i la sexualitat en la recerca de gestació, fins al resultat d’èxit o fracàs després d’haver recorregut a la reproducció assistida», indiquen les directores del curs. En aquest procés estan implicats processos emocionals i motivacionals «que són necessaris avaluar i atendre des d’una perspectiva psicològica», apunten. Com assenyalen les responsables del màster, la psicologia conta avui amb tècniques i programes específics que poden pal•liar aquestes reaccions emocionals i ajudar a les parelles a plantar cara a aquesta situació de forma adaptativa.

Pel que fa a l’aprovació de la Llei 14/2006 sobre Tècniques de Reproducció Humana Assistida, les directores expliquen que aquesta norma va aportar «importants novetats» que van adequar la legislació als rellevants avanços científics dels últims anys, així com a la nova realitat de les tècniques permetent la seua utilització no només per a casos de infertilitat, sinó també per a evitar la transmissió de certes malalties a la descendida. Entre les principals novetats que introdueix, i que s’estudiaran durant el desenvolupament del màster, destaca que aquesta llei autoritza la congelació d’òvuls el que ha suposat un gran avanç en el camp de la preservació de la fertilitat femenina. Fins al moment, com expliquen les directores del màster, només existien experiències controlades.

La preinscripció per a realitzar aquest màster en línia està oberta fins al pròxim mes d’octubre.

Més informació i inscripcions en:
Màster en Infertilitat: Aspectes Psicosocials, Mèdics i Legals

Notícia publicada: 11/07/2013