Inici / Notícies
NOTíCIES

El suport psicològic reforça l’èxit dels tractaments d’infertilitat

En l’actualitat, fins a un 40 per cent de les parelles tractades en els centres de reproducció assistida desenvolupa algun tipus de problema psicològic i/o psiquiàtric. I és una realitat que el suport psicològic en aquest tipus de tractaments reforça l’èxit del mateix. Així ho expliquen les directores del Màster en Infertilitat: Aspectes Psicosocials, Médics i Legals de la Universitat de València, la professora de Psicologia i membre de l’Institut de la Recerca Polibienestar de la Universitat de València, Estrella Durá; la psicòloga de l’Institut Valencià d’Infertilitat, Pilar Dolz del Castellar; i la psicòloga i membre investigador de l’Equip de Preservació de la Fertilitat de l’Hospital La Fe de València, Cristina María Sáez.

El Màster en Infertilitat: Aspectes Psicosocials, Médics i Legals complementarà la formació dels professionals que es dediquen a l’àmbit de la reproducció assistida oferint-los una perspectiva multidisciplinària prestant importància als aspectes psicosocials
Com explica la codirectora Estrella Durá, el procés d’un tractament amb tècniques de reproducció assistida és llarg i es passen per moltes fases psicològiques. «Quan un vol i no pot, el perfil és d’una persona que veu que no ha pogut complir aqueix desig i es pot descriure com a insatisfacció amb la vida, infelicitat. I esta insatisfacció amb si mateix porta també a problemes de parella i a problemes d’inserció social».Un altre aspecte important, és que una vegada descobert el problema la solució no és ni immediata ni segura al cent per cent, com indica Durá. «En aquesta segona etapa l’espera a saber si s’ha produït un embaràs va unida a un procés d’ansietat i d’angoixa davant la incertesa». I, l’última, és la d’enfrontar-se davant l’èxit o el fracàs aconseguit a través de les tècniques de reproducció assistida.

Quan ens acostem al tractament dels aspectes psicosocials que s’abordaran en el màster, es parla d’aquests en dos nivells: d’una banda, els aspectes més individuals de com viu la persona o el seu entorn més proper estes limitacions per a complir el desig de ser mare, i, per un altre, aspectes més macrosocials de com ho veu la societat i quina resposta es dóna a aquesta demanda. Segons explica Durá, hi ha determinades situacions que no són respostes des del sistema públic quan la realitat és que si que hi ha demanda per a aquest tipus de tractaments.

El Màster en Infertilitat: Aspectes Psicosocials, Médics i Legals complementarà la formació dels professionals que es dediquen a l’àmbit de la reproducció assistida oferint-los una perspectiva multidisciplinària de tot el procés, fent un especial recalcament en els aspectes psicosocials. El màster es realitzarà en la modalitat semipresencial a través de l’Aula Virtual de ADEIT i comptarà amb dues sessions presencials intensives de 15 hores de durada cadascuna d’elles en horari de divendres i dissabte.

Més informació:
Màster en Infertilitat: Aspectes Psicosocials, Médics i Legals

Notícia publicada: 23/09/2016