Inici / Notícies
NOTíCIES

La Universitat presenta un màster pioner en tractament especialitzat del dolor

Segons un estudi realitzat per la Societat Espanyola del Dolor (SED) un de cada tres espanyols havia sofert el dia anterior a l’enquesta algun tipus de dolor. A més, El Gabinet d’Estudis Sociològics Bernard Kief llança dades significatives en la mateixa línia i posa en relleu que el 54,9 per cent de la població ha patit algun tipus de dolor en dos mesos. D’altra banda, estudis realitzats a la Comunitat Valenciana apunten que entre el 15 i el 25 per cent dels ciutadans de la Comunitat sofreix algun tipus de dolor crònic en un moment donat i que dos de cada tres persones acudeixen al seu metge de capçalera per aquest motiu.
El dolor, entés com una sensació molesta i aflictiva d’una part de cos per causa interior o exterior, és un dels trastorns que més afecta i preocupa les persones, sent el dolor crònic un problema generalitzat de salut pública.

La Universitat de València ha llançat la primera edició del Màster de Recerca i Tractament Especialitzat del Dolor, el primer i únic màster en llengua espanyola en aquesta matèria amb caràcter internacional. José Antonio d’Andrés Ibáñez, professor del Departament de Cirurgia de la Universitat de València i director d’aquest curs de postgrau, afirma que «aquest màster neix amb la intenció de formar a veritables especialistes en el tractament de dolor, així com proporcionar informació perquè professionals del sector ja titulats en anys anteriors disposen de coneixements actualitzats per referir adequadament un pacient a una àrea determinada del tractament del dolor».

Des de l’OMS i l’ONU es duen a terme iniciatives per reconéixer el tractament especialitzat del dolor com a dret fonamental de qualsevol ciutadà. José Antonio d’Andrés
De la mateixa manera, afirmen des de la direcció, es pretén millorar l’atenció primària sanitària i crear una consciència pública que entenga el dolor com a malaltia crònica. «Els mateixos sistemes de salut, en l’àmbit europeu i internacional, s’han adonat que les patologies van més enllà del mateix diagnòstic. Per això, cada vegada hi ha més recerca sobre aquest tema per dos motius: per millorar l’atenció sanitària dels ciutadans en un problema tan generalitzat com és el dolor i per gestionar millor els recursos sanitaris disponibles», assenyala José Antonio d’Andrés.

Entre les singularitats d’aquest màster d’especialització destaca el fet que es tracta d’una formació pionera en llengua espanyola en el tractament del dolor com a realitat formativa i punt estratègic per a l’estudi, diagnòstic i maneig del dolor. Amb aquest màster la Universitat de València potencia les relacions internacionals entre altres universitats estrangeres gràcies a la col·laboració de professions amb una projecció científica de referència a l’àrea del dolor, provinents d’Anglaterra, Canadà o els Estats Units, a més de la participació d’especialistes de la resta de comunitats autònomes espanyoles.

«En 1994, la Unió Europea va reconéixer el dolor crònic com una malaltia en si mateixa i tant des de l’Organització Mundial de la Salut, com de l’organització de Nacions Unides s’han dut a terme iniciatives per reconéixer que el tractament especialitzat del dolor siga un dret fonamental de qualsevol ciutadà del món», puntualitza el professor del Departament de Cirurgia José Antonio d’Andrés. A més, subratlla el fet que recentment s’ha presentat a Itàlia un document perquè la Unió Europea destine fons i recursos perquè tots els ciutadans puguen accedir a un tractament comú i generalitzat.

Més informació:
Màster de Recerca i Tractament Especialitzat del Dolor

Notícia publicada: 15/05/2018