Inici / Notícies
NOTíCIES

La oftalmobiologia molecular i genètica, tema central d’un màster únic en les universitats

Máster en OftalmobiologíaLa Universitat de València ha organitzat el primer Màster en Oftalmobiologia Molecular i Genètica de les universitats espanyoles. Aquest nou curs, dirigit a metges, cirurgians, biòlegs i químics, se centra en una matèria nova i que, fins al moment, no havia estat abordada des del camp del postgrau.

«Actualment no existeix a Espanya un màster que una els aspectes clínics i bàsics de la oftalmologia, juntament amb les noves tecnologies en ciències de la visió a nivell molecular i que aborde tant des del punt de vista pràctic com teòric tots aquests aspectes en investigació oftalmològica», expliquen des de la direcció del màster, que corre a càrrec dels doctors Manuel Díaz Llopis, catedràtic del Departament de Cirurgia de la Universitat de València; María Dolores Pinazo, professora d’aquest mateix departament; José María Millán, facultatiu de la Fe; i Vicente Calixto Zanón, cap de la línia d’investigació en Glaucoma de la Unitat d’Investigació Oftalmològica Santiago Grisolía.

La investigació en aquest àmbit és «el futur de la oftalmologia»

La biologia molecular i genètica, el futur de la investigació en oftalmologia
La investigació en aquest àmbit és –segons explica la doctora Pinazo- «el futur» de la oftalmologia. Una matèria «nova» que va començar finals del s.XX i principis del XXI i l’objectiu de la qual és explicar les malalties oculars mitjançant l’estudi dels mecanismes cel·lulars i moleculars que ho produeixen. Gràcies a la oftalmobiologia –explica la codirectora del màster– pot fer-se el que cridem oftalmologia intervencionista. Entre altres exemples, la doctora Pinazo subratlla la possibilitat de trobar una molècula que puga disminuir la mort de les cèl·lules gangrionals en el glaucoma. En aqueix cas, si es localitzen aqueixes molècules, es podria frenar o ralentir la mort de cèl·lules i l’aplicabilitat seria immediata, afirma. «Podria crear-se un test predictiu de mort cel·lular en el glaucoma per a saber quins individus són més susceptibles», conclou.

Els millors professionals en el seu quadre docent
Entre els punts forts d’aquest màster, la doctora Pinazo posa l’accent, especialment, en el seu professorat: «som molt afortunats per contar amb un quadre docent com el qual tenim en el màster, entre els quals es troben alguns de l’us millores  oftalmòlegs, genetistes i biòlegs de les universitats espanyoles, així com destacats científics de les entitats gestores espanyoles de ciència i investigació i guardonats amb premis d’excel·lència com els premis Rei Jaume I».

El màster s’imparteix de manera semipresencial per a permetre –explica la doctora Pinazo- que els professionals en actiu de qualsevol part del país puguen especialitzar-se en aquest àmbit. A més, es complementa amb la realització de pràctiques en centres de referència en la matèria com en el Departament de Genètica de la Fe, en el Departament d’Epidemiologia i Salut Pública de la Facultat de Medicina o en la Unitat d’Investigació Oftalmològica de l’Hospital Doctor Peset, entre uns altres.

A més de les pràctiques, el màster inclou altres deu mòduls en els quals s’inclouen, entre altres temàtiques, els mecanismes i processos bàsics de la transmissió del codi genètic, les tècniques bàsiques en genètica i biologia molecular, les beses genètiques i moleculars del sistema visual, la genètica i biologia molecular de la visió, la farmacogenética y farmacogenómica, la nutrigenética y nutrigenómica, la epidemiología molecular, les aplicacions de la oftalmologia molecular al diagnòstic i teràpia de les malalties oculars així com un mòdul d’eines de recerca bibliogràfica.

Més informació i inscripcions:
postgrado.adeit-uv.es/oftalmobiologia-molecular

Notícia publicada:
3/11/2014