Inici / Notícies
NOTíCIES

Pérez Alonso: «Preveure malalties futures d’un nounat ja no és ciència ficció»

Manuel Pérez AlonsoEl que fa un temps es contemplava com a ciència ficció ja no ho és. Conèixer, des del mateix moment del naixement, algunes de les malalties que es desenvoluparan al llarg de la vida és possible a través de la medicina genètica, explica el professor de Genètica i codirector del primer Màster en Genètica Mèdica i Genòmica de la Universitat de València, Manuel Pérez Alonso.

«Semblava ciència ficció, però no ho és. Als EEUU ja es comencen a realitzar genomes complets de nounats per a poder conèixer les possibles malalties futures; a Espanya, no tardarà a arribar», anticipa el professor i investigador Manuel Pérez Alonso.

A través d’aquests genomes complets, que també han començat a realitzar-se persones adultes, pot preveure’s el risc a desenvolupar determinades malalties, però –puntualitza Pérez Alonso– queda molt per conèixer. «Encara que fa ja deu anys que es van seqüenciar genomes complets, encara queda molt per descobrir, més del que sabem fins ara», explica l’investigador de la Universitat de València, qui xifra en més de 5.000 les malalties genètiques que encara queden per descobrir. «De les 8.000 malalties genètiques existents, només es coneixen els gens causants de 3.000 d’elles», explica. 

La genètica mèdica, imprescindible
Conèixer més sobre el genoma significa conèixer més sobre les malalties i com abordar-les. Per aquest motiu, l’aplicació de la genòmica a la medicina és avui imprescindible i està en constant evolució, explica Pérez Alonso.

Disposar de la informació del genoma complet permet dur a terme un tractament preventiu i minimitzar els riscos que poden provocar una determinada malaltia, com l’exposició al sol en el cas dels melanomes, disposar de tractaments personalitzats per a cada pacient, així com evitar la transmissió de la malaltia a les següents generacions a través de la selecció dels embrions sense mutació.

Tots aquests temes seran abordats pel primer Màster en Genètica Mèdica i Genòmica que començarà el pròxim mes de setembre i en el qual participen com a docents més de mig centenar d’experts d’aquest camp procedents d’universitats, hospitals i laboratoris genètics de diferents punts del país.

A més, el màster inclou formació pràctica en les últimes tècniques de seqüenciació del genoma, dirigida als professionals de laboratoris de diagnòstic genètic i als professionals de la biologia, la bioquímica, la farmàcia i la medicina que vulguen desenvolupar la seua carrera en aquest àmbit.

Un camp en el qual, fins a fa quatre anys, quan van sorgir els primers cursos sobre aquest tema promoguts per la Universitat de València –que ja han format a més d’1.000 professionals de tot el món–, existia un gran buit formatiu i que requereix una formació molt específica i constant, segons explica Manuel Pérez Alonso, que codirigeix aquest primer màster al costat del director científic de l’Institut de Medicina Genètica (IMEGEN).

Oferta de cursos sobre Medicina Genètica 2015/16

· Màster en Genètica Mèdica i Genòmica (presencial)

· Certificat en Principis de Genètica Humana (presencial)

· Certificat en Principis de Genètica Humana (on-line)

· Diploma en Genètica Mèdica (presencial)

· Diploma en Genètica Mèdica (on-line)

· Diploma en Tècniques de Diagnòstic Genètic (presencial)

· Diploma en Assessorament Genètic (presencial)

Notícia publicada: 29/06/2015