Inici / Notícies
NOTíCIES

Pascual-Leone: «Un líder canvia no només el seu cervell, també el dels altres»

Conferencia Pascual-Leone Com a conseqüència de la plasticitat cerebral, un líder no només canvia el seu propi cervell, sinó que també exerceix una influència en el cervell dels altres, va explicar el neuròleg i degà associat de Medicina en la Universitat d’Harvard Álvaro Pascual-Leone en la conferència que va impartir en ADEIT, en el marc de la Càtedra de Cultura Empresarial de la Universitat de València.

Segons va explicar Pascual-Leone, les neurones en espill són les responsables d’aquest fenomen. Són aquestes neurones les que fan que s’active en el cervell dels altres les mateixes àrees que s’activen en la persona que realitza una determinada acció. «Per això, el teu exemple, la teua paraula, el teu gest marquen a l’altre, ho canvien», va explicar l’expert, qui va sentenciar que, com a conseqüència, «tots som capdavanters». D’ací, la «gran responsabilitat de les nostres accions no només de manera individual sinó també sobre el conjunt de la humanitat», va dir.

«El cervell del líder és un cervell sa i plàstic »

Aquesta resposta s’observa clarament en els bebés, que imiten gesticulacions o sons dels adults, va explicar Pascual-Leone. Amb l’edat adulta, es produeix una regulació que permet inhibir les neurones espill que condueixen a una imitació obligatòria. Malgrat això, la imatge d’una agulla punxant un braç activa en l’espectador la mateixa àrea cerebral que en el subjecte punxat. «El meu cervell sent el teu dolor, fa corpòria la sensació de dolor de l’altre, activa l’àrea del dolor; quan aquest mecanisme falla, es produeix la psicopatologia», va puntualitzar l’expert.

Conferencia Pascual-LeoneEl sistema de neurones en espill és el responsable de l’humor, la complicitat, l’empatia i és crític en la presa de decisions, concretament en la resposta emocional, va assenyalar.

El cervell del líder és un cervell sa i plàstic
A més, Pascual-Leone durant la seua ponència -que va ser presentada pel president de la Càtedra de Cultura Empresarial, Carlos Pascual, i que va omplir la sala d’actes d’ADEIT amb més de 200 persones- va insistir en la importància de contar amb un cervell sa i plàstic. «Si un vol ser líder és essencial comptar amb un cervell sa». La recepta per a aconseguir-ho? Exercici físic, nous reptes i dormir adequadament, segons el neuròleg.

En aquest sentit, va subratllar especialment la necessitat del repòs. «El repòs per al cervell és útil perquè promou una plasticitat que permet crear noves connexions neuronals». 

El cervell té tantes conexions com estrelles la via làctia.
Una qüestió que es considerava impossible fa unes dècades: «El cervell és complicadíssim, està compost d’un bilió de neurones, tantes com estrellesla via làctia. Cada neurona té unes 10.000 connexions, que estan canviant contínuament, malgrat el que es creia poc temps arrere», va concloure l’expert.

Aquesta conferència forma part de les activitats que la Càtedra de Cultura Empresarial de la Universitat de València, presidida per Carlos Pascual, organitza per a divulgar l’esperit emprenedor i estimular la creació de noves empreses per part de la comunitat universitària.