Inici / Notícies
NOTíCIES

Raúl Espert: «Acudim al recurs fàcil: som la societat de la pastilla»

La pastilla és el recurs al que acudeix, en la seua majoria, el personal sanitari a l’hora d’abordar una malaltia cerebral. Les raons són tres: una mitjana de set i deu minuts per a atendre pacients per part de metges d’atenció primària i familiar; la demanda de remeis «el més eficaços i ràpids possibles» dels usuaris i el poc personal psicològic en el Sistema Nacional de Salut tal com apunta Raúl Espert, director del Màster Propi en Psicofarmacologia i professor del departament de Psicobiologia de la Universitat de València.

Espanya és el país que més recorre als ansiolítics a Europa, el director del curs alerta que «existeix una sobremedicació al nostre país»
De fet, la Societat Espanyola de Metges d’Atenció Primària (Semergen) va alertar en el seu últim informe, presentat el mes d’octubre passat, sobre l’ús «indiscriminat» de ansiolíticos a Espanya, fet que converteix als seus ciutadans en els quals més recorren a aquests medicaments d’Europa. «Existeix una sobremedicació al nostre país», assegura el director del curs.

No obstant això, Espert indica que la psicoteràpia funciona i ajuda a «superar les teues pors» quan la pastilla va acompanyada d’una teràpia psicològica. Si una persona pateix un atac de pànic en una habitació, això provoca una sèrie de símptomes que afecten l’amígdala, aleshores aquesta estructura comença a alliberar factors i aquests, al seu torn uns altres com l’adrenalina. El resultat és que «et sents malament» i es crea un condicionament de lloc pel que «cada vegada que tornes a eixa habitació patiràs un atac de pànic». «Si no és amb psicofarmacologia és molt difícil aconseguir tallar aquesta reacció», explica l’expert.

Espert indica que la psicoteràpia funciona i ajuda a «superar les teues pors» quan la pastilla va acompanyada d’una teràpia psicològica
Així mateix, el director del màster assenyala el «sota nivell de tolerància social que vivim» per a explicar la contínua detecció de casos de malalties cerebrals. «La societat ens vol igual de mediocres a tots pel que qui destaca per damunt o per davall, de seguida està fitxat». Espert apunta, en aquesta ocasió, al sistema educatiu on s’alerta contínuament sobre xiquets que es mouen massa en classe, sobre els quals no interactuen com a a penes, així com sobre els quals són disruptius i tenen problemes per a concentrar-se. Una vegada detectats, «acudim al recurs fàcil: som la societat de la pastilla», conclou.

En el curs que dirigeix es forma al personal sanitari per a evitar la «sobremedicació» actual. El Màster Propi en Psicofarmacología, que es realitza íntegrament online i compta amb el suport dels serveis d’e-learning d’ADEIT, ofereix una base teòrica de patologies així com del funcionament del cervell i de tots els sistemes de neurotransmisió, neuromoduladors i gasos que fa que tot funcione. Una vegada après, els professionals de la salut milloraran la qualitat de vida de les persones a través d’aquesta formació tècnica que és complementària al seu desenvolupament professional.

L’epilèpsia i el Parkinson, dos dels pilars del curs
El 85% de les persones amb epilèpsia es beneficien del tractament antiepilèptic. Aquesta és una patologia greu a més de crònica i es produeix per causes cerebrals, genètiques i traumatismes, tema en el qual aprofundirà l’alumnat al llarg del curs. Aquesta malaltia a més del Parkinson constitueixen dos dels pilars del màster. En paraules d’Espert, és «fonamental» conèixer les malalties en el seu conjunt ja que, encara que la resposta a aquests fàrmacs sol ser positiva, aquestos tenen efectes secundaris a llarg termini. 

En paraules d’Espert, és «fonamental» conèixer les malalties en el seu conjunt ja que, encara que la resposta a aquests fàrmacs sol ser positiva, aquestos tenen efectes secundaris a llarg termini
En el cas dels els antiepilèptics, aquests baixen la taxa de tret neuronal en una zona «però a costa de baixar-la en tot el cervell» pel que es registren casos en els quals les persones no rendeixen al seu nivell habitual. El fàrmac els priva dels atacs epilèptics pel que la seua qualitat de vida millora, però comencen a detectar-se problemes de memòria, de concentració, de temps de reacció.

Aquest 15% de persones amb epilèpsia a les quals no els funciona la medicació només tenen una alternativa segons Espert: la neurocirugia. Operacions en les quals el pacient roman despert mentre es produeix una extracció total o parcial d’un dels seus hemisferis pel que perd la parla i part de la seua mobilitat i ha de «reaprendere a viure».

YouTube Preview Image

Més informació: Màster Propi en Psicofarmacologia

Notícia publicada: 27/11/2018