Inici / Notícies
NOTíCIES

Broseta: «La societat no pot desaprofitar tot el coneixement que genera la Universitat»

«La societat no pot desaprofitar tot el coneixement que genera la Universitat de València, ha afirmat el president del Consell Social d’aquesta universitat, Manuel Broseta, durant l’acte de lliurament dels XXI Premis Universitat-Societat, que ha tingut lloc en ADEIT.
 
Els premis, que el Consell Social de la Universitat de València organitza per a reconèixer les millors pràctiques de col·laboració entre el món universitari i el seu entorn social, han sigut lliurats pel rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, pel president del Consell Social, Manuel Broseta, i per la directora general d’Universitat, Recerca i Ciència, Josefina Bueno. A l’acte han assistit, a més, altres personalitats de l’àmbit de l’empresa, de l’Administració i de la Universitat.

Manuel Broseta, president del Consell Social, iniciava l’acte amb un discurs en el qual es va centrar en dos temes principalment: la necessitat d’incorporar les noves tecnologies a l’àmbit universitari i de continuar treballant per a millorar la empleabilidad dels titulats. «Aconseguir els millors nivells de empleabilidad és una obligació de la societat en el seu conjunt i del Consell Social en particular per a tallar una de les principals preocupacions de la societat; la desocupació», va afirmar Broseta.

La primera modalitat dels premis lliurada va ser Excel·lència Docent, en la qual la Universitat i la Generalitat van reconèixer la labor docent de cinc professors i professores de la institució educativa: Mercedes Gumbau, del departament d’Anàlisi Econòmica , Leopoldo Forner, del departament del Estomatología, Francisco Javier Jiménez, del departament de Dret Administratiu i Dret Processal, Vicent Martínez, del departament d’Astronomia i Astrofísica i Mª Dolores Mas, del departament de Dret Civil. «L’educació és el flux que alimenta al capital humà i per açò cal invertir temps i esforç en açò», va indicar Gumbau i així va reclamar un major reconeixement de la docència, una menor càrrega d’alumnes en les classes i un ús eficient de la figura del professor associat.

Dos estudiants que també van desenvolupar la seua activitat acadèmica en la institució valenciana van ser guardonats en la modalitat Estudiants Alumni Plus. D’una banda, Diana Paricio, pel seu programa ‘DPAR’, que cerca potenciar les competències dels adolescents en el mitjà rural. D’altra banda, Rubén Gregori, pel seu projecte ‘Identitats Compartides, identitats Qüestionades. Passat i present dels conflictes entre Orient i Occident’ on explica el concepte d’identitat a través de dues comunitats religioses: el fesol i la musulmana.

Col·laboracions premiades
Juan Ferré, catedràtic del departament de Genètica de la Facultat de Ciències Biològiques, va ser el mereixedor del premi de la categoria Recerca i Desenvolupament després d’una col·laboració de la Universitat amb Bayer Cropscience que es manté des de fa més de 14 anys en el camp de la recerca i fabricació de pesticides no agressius amb el medi ambient. Ferré va insistir que cal seguir intentant «posar la ciència en el lloc que li correspon» ja que «sense centres de recerca no es podria innovar».

El Col·legi Major Sant Joan de Ribera, el centenari del qual es compleix enguany, també va ser premiat per la Universitat en la modalitat Trajectòria de Col·laboració per la seua cooperació acollint a personalitats del món de la ciència, de les humanitats, de les arts i de la cultura. Així mateix, aquest organisme ha becat a molts estudiants i ha allotjat a professors visitants i alumnes de doctorat de la Universitat.

Posteguillo, premiat per la seua trajectòria professional
L’escriptor i professor Santiago Posteguillo va ser el guardonat en la modalitat Alumni Plus, que reconeix l’excel·lència professional i acadèmica d’antics alumnes de la institució educativa valenciana. Durant el seu discurs, Posteguillo va agrair als seus professors l’ajuda que li han brindat i va posar l’accent en la necessitat d’internacionalització de la Universitat. A més, va comentar que, com a professor, la seua funció consisteix a transmetre la seua passió per les humanitats als seus alumnes mentre que, com a escriptor, «en una època en la qual es construeixen murs i tanques a Europa i a Estats Units», l’única cosa que pot fer és «construir ponts».

En la mateixa línia de Santiago Posteguillo, la directora General d’Universitat, Recerca i Ciència, Josefina Bueno va subratllar en la seua intervenció la importància de la labor docent; «el talent dels nostres estudiants és el resultat del treball dels professors i professores», va apuntar.

La clausura de l’acte va ser a càrrec del rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, qui va felicitar als premiats al mateix temps que va reivindicar el paper que ha jugat la Universitat per a contribuir a la vertebració del territori i de la societat, per a promoure el canvi de model productiu i construir una societat «més culta, més solidària i més justa».

Notícia publicada: 14/12/2016

[Gallery not found]