Inici / Notícies
NOTíCIES

Presentat en ADEIT el nou llibre dels professors Aurelio Martínez i Vicente J. Pallardó

Aurelio Martínez i Vicente J. Pallardó, catedràtic i professor d’Economia Aplicada, respectivament, de la Universitat de València han presentat en ADEIT el seu llibre ‘Els set pecats capitals de l’economia espanyola: de l’eufòria al rescat’. En aquest llibre, els autors desgranen un a un quins han estat els pecats capitals de l’economia espanyola recordant que no és la primera vegada que Espanya afronta i supera situacions crítiques. La presentació d’aquest llibre, emmarcada dins la Càtedra de Cultura Empresarial de la Universitat de València, l’ha realitzat el periodista Antonio San José.

Durant la presentació del llibre, el periodista ha desgranat els set pecats capitals, que analitzen els autors en el llibre, per a saber «en què hem pecat en aquests anys de crisi i, així, aprendre a no tornar a caure en aquests pecats». La gula que s’identifica en el llibre amb el dèficit per compte corrent; la supèrbia que els autors del llibre assemblen amb el sistema financer actual; la cobdícia identificada amb el sector de la construcció; la luxúria amb el sector públic; l’enveja amb l’actitud manifestada en aquests anys durant el cicle expansiu, una actitud que el periodista ha qualificat de «bastant irresponsable»; la mandra amb l’escassesa de reformes estructurals; i la ira que es tradueix en la resposta que s’ha tingut davant la crisi llevant-li importància, com ha explicat San José en el seu repàs pels set pecats capitals de l’economia espanyola.

Aurelio Martínez: Estem davant la crisi més complexa dels últims setanta anys. Es tracta d’una crisi financera i del model de creixement
San José ha recordat que «som pecadors repetidors» en haver viscut altres situacions de crisis econòmiques. L’actual, com ha remarcat el periodista, «ens ha atacat especialment perquè no tenim un sistema productiu adequat». Segons ha precisat, «a Espanya, ens falta producció».

En aquest sentit, qui fóra director del Departament d’Economia de la Presidència del Govern durant els anys noranta i president de l’ICO (2004-2009), Aurelio Martínez, ha remarcat que, encara que hem viscut altres crisis econòmiques, en l’actualitat «estem davant la crisi més complexa dels últims setanta anys. Es tracta d’una crisi financera i del model de creixement». Una crisi que, segons ha subratllat Martínez, «està malament entesa i, per tant, malament explicada. En 2009 no hi havia crisi i en 2010 el nostre sistema financer era el millor». Açò explica, continua el coautor del llibre, la ira de la societat perquè no se li ha exposat correctament la situació.

Menys ingressos salarials i més imposats, combinació nociva per a les famílies espanyoles

Vicente J. Pallardó: Cal desconfiar que tot producte que siga rendible no implique riscos
Els autors han precisat que la sensació que la crisi ens ha fet sensiblement més pobres que fa tan sol tres anys és certa. «La renda familiar mitjana ha caigut un 7,1 per cent entre 2008 i 2011 en termes nominals i un 1,3 per cent en termes reals. Les famílies –indiquen– han vist reduïts els seus ingressos no solament per la caiguda dels ingressos salarials, sinó també per unes menors rendes de la propietat, i aquest tipus de renda també constitueix una font d’ingressos significativa per a bona part de la classe mitja.

Així, les economies domèstiques «estan percebent menors dividends de les empreses per reducció de beneficis, menys interessos pels seus estalvis o ingressos més baixos per lloguers, el que unit a majors impostos i menors retribucions salarials configuren una combinació summament nociva per a les famílies espanyoles».

Portada libro Siete Pecados Economía Española - presentado en ADEITEn aquest sentit, el director del Màster en Internacionalització Econòmica de la Universitat de València i autor del llibre, Vicente J. Pallardó, ha remarcat que cal desconfiar que tot producte que siga rendible no implique riscos, ja que «tot el que és més rendible implica més risc i qui diga que no, menteix».

Reformes i transformació dels agents socioeconòmics espanyols
Durant el desenvolupament del llibre, de la Col·lecció Jovellanos d’Assaig d’Edicions Nobel, els dos investigadors de l’Institut d’Economia Internacional de la Universitat de València també presenten les imprescindibles reformes a realitzar i expliquen que la recuperació exigeix un doble i difícil equilibri: el primer, entre austeritat, reformes i estímul al creixement; i el segon, entre un intens esforç de transformació dels agents socioeconòmics espanyols i l’ajuda en forma de finançament i demanda externa dels nostres socis europeus.