Inici / Notícies
NOTíCIES

L’economia valenciana en l’escenari europeu centra el primer Fòrum Cañada Blanch

Sota el títol Com pot competir l’Economia Valenciana en l’Escenari Europeu?. Estratègies de creixement regional que poden funcionar a la Comunitat Valenciana, la Fundació  Cañada Blanch va celebrar el seu primer Fòrum d’Experts a la seu de la Fundació Universitat-Empresa ADEIT. Aquesta trobada, que neix amb la voluntat de celebrar-se anualment, va reunir durant dues jornades a representants de col·lectius empresarials, professionals, acadèmics i institucionals amb l’objectiu de reflexionar sobre les perspectives econòmiques de la Comunitat Valenciana en el marc europeu i mundial.

Organitzat conjuntament per la Fundació la Canyada-Blanch (FCB), l’Institut Valencià de Recerques Econòmiques (Ivie) i la London School of Economics (LSE), aquest primer Fòrum la Canyada Blanch va reunir en la seva jornada d’inauguració al director de l’Institut Valencià de Recerques Econòmiques (IVIE), Francisco Pérez; la vicepresidenta de l’Associació Valenciana d’Empresaris (AVE), Agnès Noguera; el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo; el president de la Fundación Cañada Blanch, Juan López Blat i el President de la Generalitat, Alberto Fabra. En la sessió inaugural el rector de la Universitat va subratllar l’intens treball realitzat des de les universitats públiques per a generar coneixement ja que, va assenyalar, dos terços de la producció científica procedeix de les universitats. «Tots junts, l’Administració, el teixit productiu i social i la Universitat, hem de ser capaces de resoldre la situació en la qual ens trobem. En aquest sentit, la Universitat ha d’ocupar un posició capdavantera quant a la generació de talent i foment de l’emprenedoria», va afirmar el rector, Esteban Morcillo.

Millorar la productivitat i la competitivitat és una tasca de tots, una labor col·lectiva, en la qual empreses, Universitat i Administració tenim un paper important que jugar.
Manuel Broseta
Mitjançant sessions de presentació de les ponències, panells de debat i conferències s’han analitzat qüestions relatives al canvi d’escenari econòmic, al paper dels competidors, l’impuls de reformes, claus de competitivitat així com el paper del sistema educatiu i les universitats han de tindre en la transformació del teixit productiu per millorar els seus resultats i l’empleabilitat dels joves. La sessió prèvia a la clausura va intervenir José Ignacio Goirigolzarri, president de Bankia, que va oferir als assistents una conferència titulada Els reptes del sistema financer i el finançament a l’empresa competitiva. Goirigolzarri va analitzar les «diferents velocitats a les quals estan sortint de la crisi Estats Units i Europa» que es fonamenten, tal com assenyalava el president de Bankia, en motius estructurals econòmics però també sociològics. 

En la sessió de clausura van intervenir Juan López Blat, president de la Fundació Cañada Blanch; Màxim Buch, Conseller d’Economia, Indústria, Turisme i Ocupació; Agnès Noguera, vicepresidenta de l’Associació Valenciana d’Empresaris i Manuel Broseta, president del Consell Social de la Universitat de València i d’ADEIT. Broseta va ressaltar la rellevància d’aquesta trobada, «que ha reunit a alguns dels més importants representants de la societat valenciana per debatre qüestions de màxima importància per al nostre futur». A més, va assenyalar la importància de l’especialització intel·ligent en capital humà i tecnològic per millorar la productivitat i la competitivitat: «És una tasca de tots, una labor col·lectiva, en la qual empreses, Universitat i Administració tenim un paper important que jugar».

El president del Consell Social de la Universitat de València i d’ADEIT va destacar les conclusions recollides en l’informe executiu presentat pel catedràtic de la Universitat de València i director d’Investigació de l’IVIE, Francisco Pérez, coautor al costat dels investigadors Javier Quesada i Juan Pérez de l’informe Com pot competir l’economia valenciana. Les conclusions de l’estudi recorren algunes qüestions clau, segons indiquen els experts assistents al Fòrum, sobre la gestió pública, la millora de la competitivitat i la productivitat, patrons de creixement i els fonaments de l’economia valenciana, entre altres qüestions.

Noticia publicada: 20/11/2014