Inici / Notícies
NOTíCIES

La cultura de la paraula centra un nou postgrau en psicoanàlisi lacaniana i teoria cultural

Conceptes fonamentals del pensament de Lacan; la psicoanàlisi com a eina en els estudis culturals; teoria feminista… la psicoanàlisi lacaniana part de l’eix fonamental que tots els éssers humans som éssers de paraules. D’ací la heretoregenidad de professionals a la qual es dirigeix el primer i únic postgrau propi entorn de la psicoanàlisi que presenta la Universitat de València per al pròxim curs.

El Diploma d’Especialització en Psicoanàlisi i Estudis Culturals, dirigit pel catedràtic de Teoria de la Literatura i de la Literatura Comparada de la Universitat de València, Manuel Asensi, va destinat a un públic molt ampli: «un diploma de psicoanàlisi lacaniana, essencialment estaria dirigit a persones titulades de l’àrea de psicologia, medicina o infermeria… a professionals que s’enfrontaran a la gent des del punt de vista de la salut pública i personal. Però la psicoanàlisi ha influenciat de forma molt poderosa als estudis culturals: els estudis de la dona, els estudis del cinema porno, els estudis polítics, l’art… en aqueix sentit, el ventall de gent a la qual li pot interessar és molt ampli, l’espectre és amplíssim», apunten des de la direcció del postgrau.

La psicoanàlisi ha influenciat de forma molt poderosa als estudis culturals; el ventall de gent a la qual li pot interessar aquest diploma és molt ampli.
L’ensenyament de Lacan ha permés rellegir i transformar l’obra freudiana, al mateix temps que ha llançat una nova llum en la teoria de la cultura, en els estudis de la dona i de genere, i en l’abordatge de l’art i la literatura, subratlla Asensi. Aquesta visió permet abordar el màster des d’una doble vessant: des de la investigació entorn de la teoria de la cultura des de l’obra de Lacan i Freud, centrada tant en la lectura dels seus principals conceptes com en la revisió de les traduccions existents, i des de la formació de l’alumnat quant a la seua capacitat crítica davant la política social, i l’adquisició d’una sèrie d’habilitats d’investigació. La primera edició d’aquest postgrau, que començarà el pròxim mes de novembre, serà de caràcter presencial.

Més informació: Diploma d’Especialització en Psicoanàlisi i Estudis Culturals de la Universitat de València

Notícia publicada: 03/07/2019