Inici / Notícies
NOTíCIES

La química en la indústria, el sí definitiu a un nou producte

La indústria de la cosmètica, la dels detergents, la de la pintura, la de la ceràmica i la dels plàstics són algunes de les més rellevants de la Comunitat Valenciana tant pel seu impacte econòmic com per la seua qualitat. No obstant això, totes elles són contaminants. «La química hauria de tindre els recursos necessaris per a evitar la contaminació. Per això, actualment ens trobem desenvolupant processos en els quals intentem que disminuïsca la seua toxicitat», així ho explica Francisco Estevan, professor del departament de Química Inorgànica de la Universitat de València i director del Diploma d’Especialització en Química: Especialitat Indústria.

«La química hauria de tindre els recursos necessaris per a evitar la contaminació. Per això, actualment ens trobem desenvolupant processos en els quals intentem que disminuïsca la seua toxicitat», explica Francisco Estevan, director d’aquest diploma
Un producte no pot eixir al mercat sense que abans haja passat per les mans dels professionals químics. L’exhaustiu procés de qualitat que ha de passar un nou producte fa que el professional de la indústria química siga el gran protagonista. «Per exemple, si un nou pintallavis va a eixir al mercat, la química serà la que s’encarregue d’analitzar els colorants d’aquest, la seua toxicitat, el seu color, la seua estabilitat o la seua consistència, entre molts altres factors», explica Estevan.

Amb aquest títol, Estevan ha volgut acostar els problemes dels sectors industrials més importants de la Comunitat Valenciana la Universitat. «No existia una via de contacte en la qual l’alumnat poguera conèixer què estava passant ni com afecten els canvis en la legislació tant espanyola com a europea. Ara les empreses ens plantegen els seus conflictes». Així mateix, apunta a l’explotació del capital humà valencià. «El diploma té en compte la indústria valenciana perquè, en un futur, l’estudiantat puga treballar ací i no es marxe fora», remarca.

La química, clau en avanços i control de qualitat
«Ja existeixen empreses residu zero i fins i tot hi ha algunes que van més enllà: reciclen els residus que elles mateixes provoquen. Com per exemple ocorre amb els residus de la pintura que, posteriorment, es reconverteixen en pintura d’un altre tipus i color. Però no totes les empreses poden fer-ho, fa falta una gran inversió per a aconseguir-ho», assenyala Estevan. Perquè tot això es produïsca és necessària la figura del professional en química.

Més informació: Diploma d’Especialització en Química: Especialitat Indústria

YouTube Preview Image

Notícia publicada: 25/09/2018