Inici / Notícies
NOTíCIES

Reunides en ADEIT les cinc universitats públiques valencianes per a fomentar l’emprenedoria

Acto de presentación de resultados del proyecto Emprendimiento y Empleo en ADEIT. Proyecto respaldado por las cinco universidades públicas valencianas y la Generalitat ValencianaLes cinc universitats públiques valencianes –la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, la Universitat d’Alacant, la Universitat Jaume I i la Universitat Miguel Hernández– s’han reunit en ADEIT per a presentar els resultats del projecte ‘Emprenedoria i Ocupació’ en el qual s’ha format a més de dos-cents universitaris de  en matèria d’emprenedoria i creació d’empreses. Aquest projecte, subvencionat per la Generalitat Valenciana, està dirigit pel catedràtic de la Universitat de València, Domingo Ribeiro.

Amb la conferència inaugural ‘De la bata a la corbata’, l’emprenedor Damià Tormo, director general de Bioncotech Therapeutics –els laboratoris del qual es troben en el Parc Científic de la Universitat de València –, ha subratllat que, malgrat l’elevat índex de producció científica espanyola a nivell mundial, situant-se entorn del 3 per cent, són molt poques les patents i spin of creades, sent Espanya un dels últims països en percentatge de patents biotecnològiques concedides. Durant la seua ponència, Tormo ha assenyalat que els científics són, per naturalesa, emprenedors i va posar l’accent en algunes de les seues característiques en comú com la perseverança, l’àmplia visió, el lideratge, la capacitat de valorar riscos i reptes o la capacitat de superar la por al fracàs, entre molts altres.

Com ha indicat el vicerector d’Investigació i Política Científica de la Universitat de València, Pedro Carrasco, Espanya és el novè país productor de ciència. El vicerector ha felicitat als alumnes que han realitzat el curs perquè «sou emprenedors i en temps econòmics com l’actual heu decidit anar de front i ser subjectes actius». En aquest sentit, el director general d’Universitat, Estudis Superiors i Ciència de la Conselleria d’Educació, Formació i Ocupació, José Miguel Saval, ha precisat que cal apostar per la innovació i per l’emprenedoria.

Reforçar la connexió entre empresaris i investigadors
Pel que fa a l’escàs índex d’empreses creades a partir d’una patent a Espanya, les tècnics del projecte Alicia Mas i Andrea Apetrei han explicat que «un contacte més estret amb l’àmbit empresarial pot ajudar als investigadors». Per a assolir aquest objectiu, el principal repte és que les patents siguen «embrions d’empreses». Per a això, és clau reforçar la connexió entre empresaris i investigadors agilitzant els tràmits burocràtics. A més, també han precisat que s’ha d’impulsar la creació de mecanismes de coordinació entre les universitats i l’Administració i augmentar, així, els canals d’informació sobre creació d’empreses.

Durant l’acte, s’ha coincidit a reconèixer que la clau de l’èxit d’aquesta iniciativa és la coordinació entre les cinc universitats valencianes amb el recolçament de la Generalitat Valenciana. Com ha precisat el vicerector d’Ocupació i Acció Social de la Universitat Politècnica de València, Carlos Ayats, un dels valors que més es tenen en compte en la societat és la capacitat d’emprenedoria i és, en moments de crisi com l’actual, quan més s’aguditza el coneixement i es desenvolupa més la capacitat de generar noves idees de negoci.

Per al vicerector d’Economia i Empresa de la Universitat Miguel Hernández, Fernando Vidal, l’empresa és la «garantia d’una societat lliure com la coneixem. És fonamental per a la creació de riquesa». Per la seua banda, la vicerectora d’Estudiants, Ocupació i Innovació de la Universitat Jaume I, Pilar García, ha animat als participants a emprendre «aquest país necessita d’emprenedors com vosaltres, amb il·lusió i sense tenir por al fracàs».

Aquest acte ha representat, com ha indicat la vicerectora d’Investigació, Desenvolupament i Innovació de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro, «l’essència mateixa del que ha de ser la Universitat com base de transferència del coneixement i com motor de creació de noves empreses».