Inici / Notícies
NOTíCIES

Emprenedoria, internacionalització i formació contínua, eixides per als joves titulats

José Manuel Pastor, durante su conferencia en ADEITL’emprenedoria, la mobilitat internacional i la formació contínua són les tres eixides dels joves en el moment actual, segons el vicedegà de la Facultat d’Economia de la Universitat de València i Investigador de l’IVIE, José Manuel Pastor.

Pastor, que va participar en l’última sessió de Lunes con Empleo per a presentar l’emprenedoria dels joves universitaris i les seues perspectives de futur, va reiterar que aquest col·lectiu no és el més castigat per la crisi que, des del seu inici, ha destruït tres milions de llocs de treball en total. No obstant això –va apuntar– el dels titulats universitaris és l’únic àmbit en el qual s’ha generat ocupació; 280.000 en el conjunt d’Espanya i més de 30.000 a la Comunitat Valenciana. Durant la sessió, també van participar Amparo Sisternes (Rankia) i Fernando Silvestre, emprenedor que ha engegat l’empresa Energy Solutions.

Els universitaris, millor situats davant la crisi
«Els universitaris suporten millor la crisi. Tenir una titulació universitària és un arma per a lluitar contra l’atur» va concloure, al mateix temps que va afirmar que la qualificació no només augmenta la probabilitat d’estar ocupat, sinó que també és el col·lectiu més format el qual tarda menys temps a trobar treball, té més probabilitat de tindre un treball estable, de percebre un salari més alt i de realitzar més formació contínua.

José Manuel Pastor: «Tenir una titulació universitària és un arma per a lluitar contra l’atur»

No obstant això –puntualitza– la inserció dels titulats universitaris depèn de tres factors: de  l’entorn, de la seua actitud i del tipus d’estudis que hagen realitzat. Referent a això va assenyalar que la Comunitat Valenciana no és un entorn propici per a l’ocupació, principalment, per la reduïda grandària de les seues empreses i per una estructura econòmica poc basada en el coneixement, que l’aprenentatge al llarg de tota la vida és fonamental per al desenvolupament professional i que les titulacions relacionades amb l’àmbit de la Salut i els ensenyaments tècnics estan menys afectades per la sobrequalificació.

Un canvi en l’estructura productiva
En termes sectorials, el vicedegà de la Facultat d’Economia va assenyalar que la construcció és el sector en el qual més s’ha destruït ocupació, el que ha fet possible que l’actual estructura productiva espanyola siga més semblant ara que abans de la crisi a la dels països més avançats de la Unió Europea. Així mateix –afirma Pastor– l’estructura d’ocupacions és també ara més similar a la mitjana de la Unió Europea; mentre cau l’ocupació de les professions menys qualificades, s’incrementa en les altament qualificades i arriba ja al 31,9%.

Entre els problemes més preocupants del mercat de treball, Pastor va apuntar, a més de l’elevat atur, a la sobrequalificació. Espanya és el país dels 27 que major percentatge de titulats té en llocs de menor qualificació amb un 35% i se situa en aquesta qüestió 15 punts per sobre de la mitjana de la Unió Europea.