Inici / Notícies
NOTíCIES

La violència domèstica de génere des de la victimització o la revelació del maltractament

 En l’últim informe presentat per l’Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere, que recull les últimes dades actualitzades del tercer trimestre l’any passat, s’apunta un augment significatiu de les denúncies, les condemnes i les ordres de protecció en matèria de violència de gènere i doméstica. Aquesta entitat, que depén del Consell General del Poder Judicial, revela que entre juliol i setembre del 2019 es van presentar en els jutjats espanyols 45.122 denúncies, un 3,6% més que en el mateix trimestre de l’any anterior.
A més de la desocupació, de la situació política i dels problemes d’índoles social i política, la violència contra la dona és, també, una de les majors preocupacions de la població espanyola segons les últimes dades de l’Institut Nacional d’Estadística.

El seminari abordarà la violència domèstica des de les estratègies d’afrontament, la victimització o el context de revelació del maltractament.
Del volum de denúncies presentades, les sentències dictades i la conscienciació social cada vegada més present es posa de manifest la necessitat d’abordar la violència masclista i, en termes més amplis, la violència domèstica, des d’una perspectiva multidisciplinària. L’avaluació del mal psicològic, la perillositat i la reconstitució familiar després d’un succés de violència domèstica o de gènere precisa de professionals especialitzats d’àmbits tan diversos com la Psicologia, l’Advocacia o la Criminologia.

En aquest sentit, la Facultat de Psicologia acollirà un seminari que abordarà aquestes qüestions des d’una perspectiva eminentment pràctica. Serà el pròxim dimecres, 15 de gener, en dues taules redones en les quals intervindran professionals en actiu que abordaran aquesta problemàtica aspectes com la personalitat, les estratègies d’afrontament, la victimització o el context de revelació del maltractament. Aquesta jornada formativa està organitzatda per Inmaculada Montoya, Pepe Gil i Raquel Llop, tots ells professors de la Universitat de València, que codirigeixen el títol d’Expert Universitari en Psicologia Legal i Forense.

                                                                                                                               

Seminari sobre violència domèstica des d’un enfocament jurídic i psicològic
Facultat de Psicologia de la Universitat de València.

Dimecres 15 de gener de 16 a 20 hores
16.00 hores. Taula redona: avaluació forense en violència domèstica

Modera: José Gil Martínez
Ponents: Cristina Andreu. Psicòloga forense de l’Institut de Medicina Legal de Zaragoza i professora de la Universitat de València. Tema: l’avaluació forense de l’agressor.
Raquel Llop Pérez. Psicòloga Forense i professora de la Universitat de València. Directora de FORENPSIC, un centre psicoteràpia, psicologia forense i mediació. Tema: dones víctima de violència – avaluació forense.

18.30 hores. Taula redona: violència domèstica en l’àmbit jurídic de la família
Modera: Raquel Llop Pérez
Ponents: María Tomasa Pons Pazo. Jutgessa de primera instància i instrucció des de 1990 fins a 2001. En l’actualitat exerceix l’advocacia. Especialista en violència de gènere, mediació penal i mediació familiar.
Mª Ángeles Sierra Fernández-Victorio. Jutgessa Titular del Jutjat de Violència Domèstica nº1 de Paterna.

Incripcions: masterpsicologia@uv.es

Notícies publicades: 09/01/2020