Inici / Notícies
NOTíCIES

Experts en maduració i conservació hortofrutícola es reuneixen en ADEIT

La Fundació Universitat-Empresa ADEIT va acollir la setmana passada el XI Simposi Nacional i VIII Ibèric sobre Maduració i Postcollita. Aquesta iniciativa conjunta del CSIC, de la Societat Espanyola de Ciències Hortícoles (SECH), de la Societat Espanyola de Fisiologia Vegetal (SEFV) i en col·laboració amb la Associaçao Portuguesa d’Horticultura (APH) va reunir a experts nacionals i internacionals en el camp de la maduració i la conservació de fruites i hortalisses organitzats en cinc àrees temàtiques que engloben totes les activitats i treballs relacionats amb la maduració, conservació i qualitat postcollita de fruites i hortalisses.

«L’objectiu és donar a conèixer i debatre els resultats més nous sobre les modificacions de les propietats nutricionals de les fruites i hortalisses durant les fases i tractaments de la cadena de postcollita»,indicava el professor de recerca del CSIC i president del Comitè Organitzador, Lorenzo Zacarías. Temes d’actualitat com els tractaments complementaris a la baixa temperatura en fred per a la conservació de les fruites i verdures, com les atmosferes modificades, els recobriments, les ceres o les substàncies naturals que ajuden a una millor conservació, així com l’impacte de les noves normatives europees i l’auge dels productes mínimament processats, són algunes de les qüestions analitzades en profunditat.

Hem de ser capaços d’impulsar aquest sector a nivell internacional produint cada vegada fruites i hortalisses de major qualitat, amb millors propietats nutricionals, que resulten beneficioses per a la salut.
Lorenzo Zacarías
En la sessió d’inauguració van participar el professor de recerca del CSIC i president del Comitè Organitzador, Lorenzo Zacarías; el coordinador institucional del CSIC a la Comunitat Valenciana, José Pío Beltrán; el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo; el representant de la Societat Espanyola de Ciències Hortícoles, Daniel Valero; i el director general de Producció Agrària de la Consellería de Presidència, Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, José Miguel Ferrer. El professor del CSIC i president del Comitè Organitzador, Lorenzo Zacarías, va destacar «la importància econòmica que el sector hortofrutícola té en la indústria agroalimentària espanyola i, en particular, la valenciana, i que, malgrat els estralls patits per la crisi, es tracta d’un sector que ha crescut en els últims anys» . També ha va assenyalar que «hem de ser capaços d’impulsar aquest sector a nivell internacional produint cada vegada fruites i hortalisses de major qualitat, amb millors propietats nutricionals, que resulten beneficioses per a la salut, emprant tecnologies que permeten una relació més sostenible amb el medi ambient».

El coordinador institucional del CSIC a la Comunitat Valenciana, José Pío Beltrán, va assenyalar que «el mandat de la FAO ens diu que hem d’aconseguir la seguretat alimentària per a tots i assegurar que les persones tinguen accés regular a aliments de bona qualitat que els permeten portar una vida activa i saludable. I per a aconseguir-ho, a voltes la comunitat de científics i tecnòlegs focalitza els seus objectius en la modificació dels sistemes de producció de cultius i en el desenvolupament de plantes millorades, per citar alguns exemples. Però també hi ha un aspecte molt important que comprèn el que ocorre amb els aliments des que són recol·lectats fins que arriben al consumidor. I aquest és un camp en el qual fa falta molta recerca». El rector de la Universitat va destacar la rellevància d’aquest simposi, «una reunió ja consolidada i referent en l’àmbit de la postcollita».

Notícia publicada: 27/10/2014