Inici / Notícies
NOTíCIES

El món virtual dels videojocs com potenciador del pensament crític dels joves

«L’aprenentatge és molt més efectiu si ho fem des del joc i les metodologies lúdiques», afirma Francesc Josep Sánchez, director del Màster en Videojocs i Educació i professor del departament de Teoria de l’Educació de la Universitat de València. Així ho demostren els mecanismes del cervell que descriu la neurociencia. És per això pel que els dispositius tecnològics s’han convertit en l’entrada al món del treball que en el segle XXI incorpora les pantalles com a instrument de comunicació digital. 

«Els xiquets, quan juguen, aprenen a usar els dispositius que s’utilitzaran en diferents àmbits de la vida adulta», indica el director del màster i professor del departament de Teoria de l’Educació de la Universitat de València
«Els xiquets, quan juguen, aprenen a usar els dispositius que s’utilitzaran en diferents àmbits de la vida adulta», indica Sánchez. Així, el director del curs no dubta en el positiu d’incorporar la pedagogia lúdica a les classes: «El principal objectiu d’aquest curs de postgrau és acostar el llenguatge del joc en primer lloc posat que els videojocs transmeten valors en els seus relats, i ells estan presents més enllà de les consoles d’alt cost»

No obstant açò, Sánchez també aclareix que els videojocs «són perjudicials si solament oferim productes del mercat sense cap control ni avaluació de qualitat. Els adults són els responsables d’oferir el millor per al desenvolupament dels xiquets».

Desenvolupament del pensament crític a través del joc

Sota la perspectiva de Sánchez, director del postgrau, el joc és l’entrada al coneixement per tant se converteix en un potent generador de desafiaments cognitius, socials i afectius. Per això, aquest curs fa possible acostar els nostres interessos als dels xiquets a partir de la comunicació que genera el joc, els relats, la fantasia i els mons virtuals. D’aquesta manera, «podrem iniciar el pensament crític i la curiositat per accedir a nous coneixements, més enllà dels quals s’ofereixen des del sistema escolar», indica Sánchez.

Aquest Màster en Videojocs i Educació és íntegrament online, la qual cosa permet que els professionals de qualsevol punt geogràfic puguen especialitzar-se en aquest camp. Així mateix, entre el quadre docent destaquen professionals tant espanyols com a estrangers que treballen i investiguen en la utilització dels videojocs en l’àmbit de l’educació formal i no formal.

A més, aquest màster també té en compte el tractament de joves conflictius. «Les bases psicopedagògiques amb les quals s’aborden els continguts ens ofereixen fonaments per a treballar la diversitat i els conflictes es descomprimeixen en un ambient de calidesa i d’alegria: és així com es condueix el conflicte feia resolucions més eficaces i menys violentes», revela Sánchez.

Més informació ací

Notícia publicada: 10/11/2016