Inici / Notícies
NOTíCIES

Frenar la violència familiar a la Comunitat, amb el Màster en Prevenció amb Adolescents

L’Institut FARO per a la Prevenció i Intervenció Psicològica i Social alerta de l’augment de casos de violència en joves en els últims anys, especialment en els casos de violència filial, on podríem parlar d’un augment del 80 per cent en deu anys, i dels casos de violència de gènere entre adolescents. En aquesta mateixa línia, la Fiscalia General de l’Estat indica que els expedients oberts a joves per delictes de violència filial han anat en augment, any darrere d’any, fins a aconseguir les 4.898 denúncies de pares a fills durant l’any 2015. Així mateix ofereixen dades de la incidència de la problemàtica per comunitats autònomes i revela que és la Comunitat Valenciana la regió on s’obrin un major nombre d’expedients a menors per aquest tipus de delicte: 1.056 durant l’any 2015. A la Comunitat li segueix Andalusia (926), la Comunitat de Madrid (406) i Catalunya (310).

Els adolescents en risc suposen una població especialment vulnerable a la qual cal atendre amb vocació però també amb professionalitat per això la Universitat llança aquest títol

Els adolescents en risc suposen una població especialment vulnerable a la qual cal atendre amb vocació i convicció però també amb professionalitat, abordant les diferents problemàtiques que poden giren entorn d’aquest període evolutiu. Per això, la Universitat de València llança la sisena edició del Màster Propi en Prevenció i Intervenció amb Adolescents en Risc i Violència Filioparental.

Els experts expliquen que els fills «necessiten ordre, límits i seguretat». I assenyalen que un dels motius pels quals es pot produir aquesta violència és per «complaure als fills a l’excés per a evitar el conflicte o fins i tot alleujar-se o calmar cert sentiment de culpa per no passar el suficient temps amb ells». És així com els fills i les filles aprenen, a través de les conductes agressives, a aconseguir els seus objectius i propòsits, que poden anar des d’aconseguir coses materials, aconseguir atenció, lliurar-se d’un càstig, eludir responsabilitats, evitar complir normes, descarregar-se del malestar o aconseguir la sensació interna de poder i control sobre els seus pares. Aixina ho expliquen els directors del curs, María Vicenta Mestre, catedràtica del Departament de Psicologia Bàsica de la Universitat de València, María José Ridaura, psicòloga de la Fundació Amigó i Directora del Centre de Menors “Cabanyal” i Pedro José López, professor del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València i sotsdirector de la Colònia Sant Vicent Ferrer. En aquest sentit –precisen- que són els fills els que acaben tenint el control sobre la pròpia família i els pares i mares cada vegada posen menys límits i cedeixen més. Per això, els directors del màster subratllen que és «fonamental treballar, no solament amb els i les adolescents sinó també amb les seues famílies en aquest problema concret com en qualsevol problema que esdevinga en aquest període evolutiu».

El màster, que s’impartirà on-line a través de l’Aula Virtual de ADEIT, inclou a més la realització de pràctiques formatives en centres residencials d’atenció psico-soci-educativa a menors situats a València o en qualsevol altra ciutat

Detectar les circumstàncies de risc en les famílies
El Màster Propi en Prevenció i Intervenció amb Adolescents en Risc i Violència Filioparental té com a principal objectiu oferir la formació i eines necessàries per a aprendre a detectar les circumstàncies de risc així com per a intervenir en problemàtiques socials relatives al maltractament, la violència filial, les dependències, l’exclusió, etc. l’eix de la qual d’actuació prioritària siguen tant els adolescents com les seues famílies. L’objectiu és que una vegada acabada la formació, qualsevol persona que supere cadascun dels mòduls siga capaç d’ajudar i de convertir-se en un agent actiu i resolutiu en la millora de la vida dels adolescents en risc. Com expliquen els directors del curs, tot això se fa des d’una perspectiva multidisciplinària i dirigit tant a professionals del sector com a titulats en Psicologia, Criminologia, Treball social, Educació Social, Sociologia, Pedagogia o Antropologia.

El màster, que s’impartirà on-line a través de l’Aula Virtual de ADEIT, inclou a més la realització d’un treball final de màster i de pràctiques formatives que «permetran aplicar els coneixements adquirits durant aquest màster bé en centres residencials d’atenció psico-soci-educativa a menors situats a València o bé en qualsevol altra àrea geogràfica per a facilitar l’accés a les pràctiques d’estudiants en altres ciutats», subratllen des de la direcció.

Més informació i inscripció: Màster Propi en Prevenció i Intervenció amb Adolescents en Risc i Violència Filioparental

Notícia publicada: 07/07/2017