Inici / Notícies
NOTíCIES

Women in Science: experiències de dones en el món de la recerca en Euro 2018

«Després d’acudir durant anys a congressos de recerca t’adones que, com a dona, tens interioritzat formar part d’una minoria, o, fins i tot, ser invisible», conta Eva Vallada, professora del departament d’Estadística i Recerca Operativa Aplicades i Qualitat de la Universitat Politècnica de València, investigadora i una de les ‘’culpables’’ que aquest siga el primer any en el qual es realitze Women in Science, un esdeveniment que posa el focus en les dones científiques i en la seua història al llarg del temps, en el marc de la European Conference on Operational Research (EURO 18).

«L’àmbit de la ciència no és en l’únic en el qual les dones no han tingut visibilitat: també ocorre en el sector de la cultura, de la tecnologia i fins i tot en l’educatiu, on és molt difícil trobar dones rellevants i no perquè no ha hagut sinó perquè la història no les ha reconegut», explica Barrada, coordinadora de la jornada

En aquest esdeveniment, que se celebrarà el dilluns 9 de juliol a les 17:45 hores, participaran Cynthia Barnhart, canceller del MIT i professora d’Enginyeria de la Fundació Ford; Elena Fernández, professora de la Universitat Politècnica de Catalunya; Nuria Oliver directora de Data Science Research en Vodafone; i Gracia Speranza, presidenta de IFORS i professora de la Universitat de Brescia. Totes elles explicaran les seues experiències en el marc d’aquesta xarrada denominada ‘El paper de la dona en Ciència i Tenología: passat, present i futur’.

Així mateix, durant aquest esdeveniment hi haurà una exhibició fotogràfica que destacarà a les dones més importants en el sector de la ciència i de la tecnologia a través de la història. David Ibáñez i Nuria Carrasco, president i secretària respectivament de l’Associació de Tecnologia i Ciència de Bétera (ASSTEC), seran els encarregats d’organitzar-la.

«L’àmbit de la ciència no és en l’únic en el qual les dones no han tingut visibilitat: també ocorre en el sector de la cultura, de la tecnologia i fins i tot en l’educatiu, on és molt difícil trobar dones rellevants i no perquè no ha hagut sinó perquè la història no les ha reconegut», explica Barrada. D’ací que tant Barrada com la seua companya, Ful Vila, professora del departament d’Estadística i Recerca Operativa Aplicades i Qualitat de la Universitat i també coordinadora de la jornada, aprofitaren l’oportunitat que els va brindar EURO 2018 per a organitzar aquesta xarrada en la qual es posa en valor el treball de les dones científiques i investigadores.

Durant aquest esdeveniment hi haurà una exhibició fotogràfica que destacarà a les dones més importants en el sector de la ciència i de la tecnologia a través de la història

Ambdues afirmen que sí és cert que «alguna cosa està canviant», però «molt lentament», lamenten. «Hi ha moltes organitzacions de dones fent-se sentir perquè tot açò no pare, però és important traslladar a les noves generacions la rellevància que té i ha tingut la dona en tots els camps», insisteixen. És així com EURO 2018 es converteix no solament en una via de visibilitat científica femenina, sinó un reflex on podran mirar-se les investigadores més joves.

Finalment, les coordinadores també apunten a les «barreres» que existeixen per a les dones tano en el camp de la ciència com en la majoria de sectors. «Socialment a les dones se’ls pressuposen unes obligacions familiars molt superiors a les dels homes, per la qual cosa les carreres professionals d’elles, a voltes, es veuen truncades o ralentides quan parlem de maternitat i conciliació», assenyalen.

Com a investigadores, ambdues recorden diferents anècdotes esguitades de masclisme: «quan et marxes d’estada de recerca la família et mira malament per deixar ‘solos’ als xiquets, és a dir, amb el seu pare. Fins i tot quan signatures amb la inicial del teu nom i el teu cognom, solen comentar-te que pensaven que eres un home quan coincideixen amb tu en un congrés».

Què serà EURO 2018?
Les federacions de societats europees de recerca operativa, que agrupa a 31 països de tot el món, ha triat València com a seu per a la celebració d’EURO 18. Es tracta d’un congrés de recerca operativa on tindran cabuda temes com l’optimització de la cadena de subministrament, la logística i el transport, la producció, els inventaris, la gestió de la qualitat, finances i vendes. S’espera que acudisquen entre 2.500 i 3.000 persones entre personal d’universitats, d’empreses i de centres de recerca de 72 països diferents.

Més informació: 1º Women in Science

Notícia publicada: 05/06/2018