Inici / Notícies
NOTíCIES

Viñals del FMI, la investigadora Fariñas i l’ICAV, XX Premis Universitat-Societat

El conseller financer i director d’Assumptes Monetaris i Mercats de Capitals del Fons Monetari Internacional, José Viñals, la catedràtica de Biologia Cel·lular i Parasitologia i coordinadora del Grup d’I+D de Neurobiologia Molecular de la Universitat de València, Isabel Fariñas, i l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de València (ICAV) són tres dels guardonats en la XX edició dels Premis Universitat-Societat.

Aquests premis, que organitza el Consell Social de la Universitat de València, tenen com objectiu reconèixer el treball en pro de la cooperació universitat-societat tant des de la perspectiva universitària com des del món empresarial.

Un reconeixement a la trajectòria professional
José Viñals, conseller financer i director d’Assumptes Monetaris i Mercats de Capitals del Fons Monetari Internacional, ha estat el guanyador de la modalitat Alumni Plus d’aquests guardons. El premi té com objectiu reconèixer l’excel·lència professional, acadèmica o empresarial d’antics alumnes de la Universitat de València, amb una trajectòria contrastada que demostre una aportació exemplar, i especialment rellevant, al progrés de la societat.

El Jurat ha valorat la exitosa trajectòria professional de José Viñals així com la seua rellevant contribució a la investigació en matèria de política macroeconòmica. El director d’Assumptes Monetaris del FMI va estudiar Ciències Econòmiques en la Universitat de València. Després del seu pas per la Universitat, va realitzar un Màster en Economia en la London School of Economics i es va doctorar en Economia per la Universitat d’Harvard. En 2001 va rebre el Premi Rei Jaime I en la modalitat d’Economia.

Modalitat Investigació i Desenvolupament
La catedràtica de Biologia Cel·lular i Parasitologia i coordinadora del Grup d’I+D de Neurobiologia Molecular de la Universitat de València, Isabel Fariñas, és la guanyadora de la modalitat Investigació i Desenvolupament. La seua activitat investigadora se centra en el desenvolupament i anàlisi de models genètics en malaltia de Parkinson i reparació cerebral mitjançant cèl·lules mare modificades.

El Jurat ha reconegut el treball del seu grup pluridisciplinar d’investigació per a orientar els coneixements bàsics que posseeixen en la recerca de solucions aplicades a l’àmbit de la biomedicina i la salut i el fet d’haver subscrit diversos acords amb empreses per a l’estudi i viabilitat de l’aplicació dels resultats de les seues investigacions.

Entre moltes publicacions d’excel·lència, Isabel Fariñas és inventora de la patent titulada “ús del factor pedf per a induir l’auto-renovació de cèl·lules mare”. Aquesta molècula pedf (pigmented epithelium derived factor) promou l’auto-renovació de cèl·lules mare neurals com neuroprotectora y anti-angiogènica.

L’acte de lliurament d’aquests premis, que contarà amb la presència del president de la Generalitat Valenciana, Ximo El Puig, tindrà lloc el pròxim 28 de desembre a les 19 hores en ADEIT.
El Col·legi d’Advocats, premi a la trajectòria de Col·laboració
L’Il·lustre Col·legi d’Advocats de València (ICAV) és l’entitat guanyadora en la modalitat Trajectòria de Col·laboració. El Jurat ha destacat el caràcter altruista i constant de la col·laboració del Col·legi d’Advocats amb la Facultat de Dret, que va començar fa més de 70 anys. Així mateix, ha subratllat l’amplitud d’àmbits de col·laboració i els beneficis obtinguts d’aquesta col·laboració, que han resumit en «un suport a la qualitat i excel·lència de la professió jurídica en benefici del millor assessorament jurídic de la ciutadania». 

Les pràctiques dels estudiants de la Universitat de València en despatxos professionals dedicats a totes les branques del dret així com la col·laboració en la direcció, organització i coordinació del Màster Universitari en Advocacia –habilitant per a l’exercici professional– i d’altres cursos de postgrau i d’especialització són els eixos sobre els quals se sustenta la col·laboració.

El Consell Social premia el talent d’estudiants i docents
Aquests guardons també tenen un espai per a premiar el talent dels estudiants de la Universitat de València, reconeixent l’aportació d’idees i projectes innovadors d’aquest col·lectiu en l’àmbit de la col·laboració universitat-societat. En aquesta edició s’han reconegut les propostes d’Andrea Ortiz, Alberto Corbí, Mª Pilar Domínguez i Cristina Gaona.

 D’entre els projectes presentats, el d’Ángel Esparcia ha estat el mereixedor del premi Alumne Excel·lent de la Universitat de València 2014-15, que conta amb una dotació de mil euros, amb el seu projecte titulat Efecte de les TIC en l’adherència a un tractament d’exercici físic: app vs paper com suport per a l’usuari.

Per altra banda, dins de la modalitat Excel·lència Docent, uns premis dirigits a docents universitaris i reconeguts per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, els professors premiats han estat: Pascual Medina, de la Facultat de Medicina i Odontologia; Amparo Oliver, de Psicologia; Santiago Ibáñez, de la Facultat de Dret; Carlos Peraita, d’Economia, i Carlos Pérez, de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria.

Ximo Puig en el lliurament de premis
L’acte de lliurament d’aquests premis, que contarà amb la presència del president de la Generalitat Valenciana, Ximo El Puig, el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, i el president del Consell Social i d’ADEIT, Manuel Broseta, tindrà lloc el pròxim 28 de desembre a les 19 hores en la seu de la Fundació ADEIT.

Notícia publicada: 09/12/2015