Inici / Notícies
NOTíCIES

Joan Romero: «Tenim Europa, però cada vegada tenim menys europeus»

La ciutadania es va allunyant cada vegada més de la idea d’Europa, ha alertat el catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de València, Joan Romero, durant la conferència de clausura dels cursos de postgrau propi 2012-13 de la Universitat de València celebrada aquesta setmana en el Paranimf de La Nau.

«Tenim Europa, però cada vegada tenim menys europeus», ha afirmat Romero, qui ha posat l’accent en els riscos que açò implica per als professionals i, sobretot, per als ciutadans, entre els quals ha destacat la fractura social, l’augment de les desigualtats, la precarietat laboral, la polarització i radicalització política, la reducció  de la classe mitja i la ruptura de l’estat de benestar que –segons ha apuntat– «és el millor que hem fet en la història des de la Il·lustració».

Caiguda en el nivell de confiança en la UE
En xifres, la desafecció cap a la Unió Europea de la ciutadania ha augmentat substancialment en els últims anys, segons ha subratllat Joan Romero. Mentre que en 2009, el 88% dels europeus desitjava que la Unió assumira més responsabilitats, en 2013 s’observa una important caiguda en el nivell de confiança, que arriba al 32% a França, al 36% a Regne Unit, al 49% a Alemanya i fins al 94% a Espanya. La gran paradoxa –segons ha assenyalat Joan Romero– és que més de la meitat de les lleis no es decideixen en el parlament nacional sinó fora, en el context europeu.

Durant la seua ponència, ha repassat la història de la Unió Europea, la situació actual i els principals reptes de futur. En relació a la seua creació, ha assenyalat que va ser «una idea magnífica, una sàvia decisió, un fet històric sense precedents».

No obstant això –ha apuntat– actualment Europa travessa la major crisi des de 1945. «Mentre que la resta del món està creixent, només Europa Occidental pateix una recessió», ha apuntat, al mateix temps que ha afirmat que «el centre de gravetat de l’economia s’ha desplaçat al Pacífic» on –va dir– va a tenir lloc el segle XXI.

En relació a una possible eixida del projecte europeu, ha afirmat que «cap Estat viurà millor fora de la Unió Europea» –ha apuntat– al mateix temps que ha anticipat que el replec tindria «efectes devastadors» tant per als països que eixiren, com per a aquells que es quedaren i per al conjunt del món.

Els reptes de la Unió Europea
Reconstruir el projecte europeu, superar les divergències entre estats, acabar amb el dèficit, reformar les institucions i el model de benestar, solucionar la crisi de creixement i, sobretot, legitimar el projecte entre els ciutadans són els principals problemes als quals s’enfronta –segons Romero– la Unió Europea.

La formació, la millor aposta
Al llarg de la seua ponència, Joan Romero s’ha mostrat convençut del paper del coneixement com motor de desenvolupament. «La millor estratègia de creació d’ocupació és el coneixement i la formació», ha dit, al mateix temps que ha felicitat als estudiants de postgrau de la Universitat de València perquè «l’aposta per la formació és la millor de les decisions», ha assenyalat.

Per la seua banda, la vicerectora de Postgrau de la Universitat de València, Rosa Marín, ha reiterat la importància del coneixement i ha reconegut l’esforç de les famílies en favor de la formació. Durant l’acte, han recollit els seus diplomes una selecció d’estudiants dels més de 5.825 alumnes que durant aquest curs acadèmic han realitzat un postgrau.

El director general d’Universitats, Estudis Superiors i Ciència, José Miguel Saval, ha coincidit amb el ponent en l’aposta per la formació perquè –ha dit– «la societat serà millor com més coneixement tinga». En aquest sentit, ha agraït a la Universitat de València i a ADEIT pel paper que juguen en aquest camp i ha advocat per no establir diferències entre postgraus oficials i propis.

Notícia publicada: 12/06/2013