Inici / Notícies
NOTíCIES

La Universitat de València organitza el primer màster online en psicologia oncològica

La Universitat de València organitza el primer màster online en psicologia oncològica de les universitats espanyoles. Llicenciats en psicologia i en medicina podran especialitzar-se en aquest àmbit des de qualsevol part i amb absoluta llibertat horària, fent possible compaginar la formació amb l’activitat professional.

El màster dóna resposta a la creixent demanda de professionals altament formats en una matèria en auge a Espanya com és la psico-oncologia, en la qual la Universitat de València és pionera en l’àmbit nacional.

Prop d’un milió i mig de persones pateix càncer

a Espanya, segons les últimes dades de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM). Els estudis demostren que, al llarg de la trajectòria de la malaltia, aproximadament un terç dels pacients oncològics presentarà nivells de malestar emocional que interferiran significativament en la seua vida diària. No obstant això, només un 10 per cent d’aquests pacients reben assistència psicològica. Així ho explica la codirectora del Màster en Psico-Oncologia de la Universitat de València, la catedràtica del Departament de Personalitat, Avaluació i Tractaments Psicològics Elena Ibáñez, qui dirigeix aquest curs pioner al costat de la professora d’aquest mateix departament María José Galdón.

A través d’aquest nou postgrau, els professionals psico-sanitaris rebran la formació necessària per a assistir de manera integral al pacient i als seus familiars, des del principi al final de la seua malaltia.

«El principal objectiu d’aquest màster és educar als professionals en psicologia de la salut; ensenyar-los que viure amb càncer és una experiència que, en alguns casos pot ser traumàtica, però que en la gran majoria pot ser una experiència enriquidora», remarca Ibáñez, qui subratlla que molts pacients «han sabut traure de l’experiència d’haver tingut un càncer aspectes positius per a la seua vida posterior i açò és una mica que poden aprendre a fer tots els malalts de càncer amb un poc d’ajuda psicològica». A més, la codirectora del màster destaca que un pacient «optimista» mostra major adherència als tractaments i col·labora millor amb el metge en el seguiment i control de les seues teràpies.

Els professionals en psico-oncologia ­–explica la catedràtica– han de ser capaces d’ensenyar al pacient noves estratègies de solució de problemes que li ajuden a enfrontar-se d’una forma activa amb la seua malaltia i treballar amb el pacient per a demostrar-li que la millora del seu estat emocional ajudar a reduir el temps de permanència en els hospitals.

Encara que cada tractament psicològic s’adapta a les necessitats específiques de cada pacient, subratlla Ibáñez, en l’actualitat, aquests tractaments són múltiples i variats, des del mindulness fins a les teràpies basades en la implantació d’emocions positives, passant per les teràpies més tradicionals com les experiencials.

La docència, que tindrà un enfocament eminentment pràctic, es completarà amb la realització de pràctiques en hospitals de referència i centres especialitzats de tot el país.

Més informació:
Màster en Psico-Oncologia

Notícia publicada: 20/10/2014.