Inici / Notícies
NOTíCIES

Passar «de la bata a la corbata», una oportunitat per als llicenciats en ciències de la salut

emprenderenciencias

Les ciències de vida són, segons van exposar els participants en la jornada d’emprenedors celebrada la passada setmana en ADEIT, finançada per ‘la Caixa’, un camp idoni per a l’empreniment. «Les universitats estan plenes de projectes pendents de traure’ls a la llum», segons va afirmar Damià Tormo, director general de Bioncotech Therapeutics, qui va subratllar que, malgrat l’elevat índex de producció científica espanyola a nivell mundial, són molt poques les patents i spin of creades. No obstant això, en la seua opinió, la creació d’una empresa hauria de contemplar-se com una opció: «hi ha moltes altres eixides professionals més enllà de l’itinerari d’investigació establert, com el periodisme científic o l’emprenedoria», va assenyalar.

Els científics, emprenedors
Durant la seua ponència, titulada Emprendre en ciència: de la bata a la corbata, Tormo va assenyalar que els científics són, per naturalesa, emprenedors i va posar l’accent en algunes de les seues característiques en comú com la perseverança, l’àmplia visió, el lideratge, la capacitat de valorar riscos i reptes o la capacitat de superar la por al fracàs, entre molts altres. Per això, va animar als assistents a donar el salt i formar-se en gestió empresarial: «cal aprendre un poc més de corbata, la bata ja la tenim», va dir. D’entre els aspectes de gestió, va subratllar com els de major importància el disseny d’un pla de negoci, la recerca de finançament i la configuració d’un bon equip.

Vicente Ruiz, director general de la Càtedra de Cultura Empresarial de la Universitat de València en la qual es va emmarcar aquesta jornada, va advocar per fugir del pessimisme i va recordar la tradició emprenedora de la Comunitat Valenciana. A més, van participar en la inauguració de la jornada el degà de la Facultat de Medicina, Vicente Pallardó; el director d’Institucions de ‘la Caixa’ en Llevant i Murcia, i Mª José Ortolá, sotsdirectora general de Promoció d’Emprenedors de la Generalitat Valenciana.

Finalment, va tenir lloc una taula rodona en la qual representants de cinc empreses de l’àmbit de les ciències de la salut, moderats per Manuel Pérez Alonso, professor de la Universitat de València i president de Bioval, van tenir l’ocasió de presentar casos de creació d’empreses en aquest camp. Es va destacar, especialment, la necessitat d’aproximar-se a la societat i de transferir el coneixement.

«Les publicacions no guareixen», va assenyalar en aquest sentit Silvia Sánchez, responsable de l’Àrea Innovació-OTRI del IIS de La Fe, al temps que va reiterar la necessitat de crear més empreses de spin of per a explorar els resultats d’investigació o els nous desenvolupaments. Així mateix, els participants també van insistir el la importància de comptar amb finançament. «Cal cercar finançament extern i arriscar el menys possible el propi cabdal», va recomanar Carles Soler, director científic de Proiser, qui va afegir la  “d”, de diversificació, i la  “g”, de globalització, a la tradicional I+D+i.