Inici / Notícies
NOTíCIES

El desenvolupament humà baixarà un 8 per cent si no es promou una economia sostenible

Clausura Postgrado 1112 en ADEITUna economia sostenible és ja «imprescindible» i si no promovem aquesta economia basada en la sostenibilitat, la perspectiva de futur no millorarà. Així ho va explicar el catedràtic de Dret del Treball i Seguretat Social de la Universitat de València, Carlos Alfonso, durant la seua ponència de clausura dels cursos de postgrau propis de la Universitat de València.

En la seua intervenció, Alfonso va precisar que, si no se solucionen problemes com el canvi climàtic o l’excessiva contaminació, es produirà una disminució en la producció d’aliments que pot ser «espectacular», el que pot dur que l’índex de desenvolupament humà baixe un vuit per cent en tot el món. Referent a això va explicar que en els últims 30 anys, els països que estaven classificats amb el 25 per cent més baix d’índex de desenvolupament humà van millorar els seus coeficients de desenvolupament en un 82 per cent, el que no podrà succeir en els pròxims anys a causa de la limitació dels recursos.

Un impost tan menut com el 0,0005% al mercat de divises recaptaria, almenys, 40.000 milions de dòlars per a finançar la lluita contra el canvi climàtic.

El ponent va oferir la seua conferència ‘Treball decent en una economia sostenible. Riu +20′ coincidint amb la Conferència que es va celebrar la passada setmana a Rio de Janeiro convocada per l’ONU i que es va realitzar vint anys després de la Cimera de la Terra celebrada també en Rio en 1992. Al llarg de la seua ponència, Alfonso va apuntar a diferents solucions per a promoure una economia sostenible. Aquestes solucions exigeixen, com va indicar, «solidaritat, cooperació i compromís internacional. Per exemple, un impost tan menut com el 0,0005% al mercat de divises recaptaria, almenys, 40.000 milions de dòlars per a finançar la lluita contra el canvi climàtic».

En aquest sentit, el catedràtic de la Universitat de València va advocar per una necessària equitat social que garantisca els recursos suficients. Per a això, i fent referència a les conclusions de la Conferència Riu+20, va apostar per configurar una economia verda que passe per una protecció social com garantia del ciutadà enfront dels riscos de pobresa, de vulnerabilitat i d’exclusió social, especialment relacionats amb la pèrdua del treball, la impossibilitat de treballar o la pèrdua de rendes de treball.

Una ocupació verda és aquella que «redueix els impactes ambientals fins a nivells sostenibles i, alhora, proveeix condicions de vida i de treball decents, garantint el respecte dels drets laborals», va indicar Alfonso. El ponent va apostar per la necessitat de cercar un futur sostenible aconseguint «adoptar i ampliar les mesures de protecció social i dels treballadors incloent, entre altres, l’aplicació de la seguretat social a tots».

Un 10% més d’estudiants
Després de la conferència de Carlos Alfonso, va tenir lloc la clausura oficial dels 220 cursos de postgrau propi que, durant 2011/2012 han realitzat un total de 5.690 persones, el que representa una mica més d’un 10% d’augment pel que fa a l’any anterior. Una dada que per al president de la Fundació Universitat-Empresa de la Universitat de València (ADEIT), Carlos Pascual, «és lògic, en la mesura en què la formació es contempla, cada vegada més, com una inversió i no com una despesa».

En aquest sentit, el president de l’ADEIT va posar l’accent en la situació favorable dels postgraduats front l’ocupació, pel que fa als titulats que no disposen d’aquesta formació. «Només el 7,6% de les persones que han cursat un màster no té treball, enfront del 24% de la població general i el 11,8% dels titulats» segons va apuntar Carlos Pascual.

La vicerectora de Postgrau de la Universitat de València , Rosa Marín, a més de subratllar la importància de la formació per a l’accés al món laboral, va animar als estudiants a rebre formació empresarial, a través de les diferents activitats organitzades per la Universitat en col•laboració amb l’ADEIT, amb la finalitat de valorar la creació de la seua pròpia empresa com eixida professional. A més, va instar als postgraduats a «estar compromesos amb la societat i a retornar el que els ha donat».

Per part de la Generalitat Valenciana, el director general d’Universitats, Estudis Superiors i Ciència, José Miguel Saval, va reiterar la importància de la formació en el camí cap a la recuperació econòmica. «La decisió de seguir formant-se és el camí per a construir altre món, que solament serà possible si hi ha gent més formada», va assenyalar.

Més informació:

http://postgrado.adeit-uv.es/

 Galeria fotogràfica del lliurament de diplomes en la Clausura dels Cursos de Postgrau 2011/2012