Inici / Notícies
NOTíCIES

Els experts reclamen una nova reforma del sistema de pensions a Espanya

LOGO Cátedra Finanzas Internacionales Santander-UVEl sistema actual de pensions de jubilació de la Seguretat Social a Espanya ha anat pel “bon camí” amb l’última reforma aprovada el 2011, encara que –com van explicar els experts en el seminari celebrat la setmana passada dins la Càtedra de Finances Internacionals-Banco Santander de la Universitat de València– és necessària una nova reforma del sistema de pensions a Espanya.

Com va explicar el professor del Departament d’Economia Financera i Actuarial de la Universitat de València, Enrique Devesa, aquest fet és degut al fet que el sistema actual presenta nombrosos problemes, com, per exemple, l’escassa relació que hi ha entre el volum total de les cotitzacions i el de les pensions el que produeix falta d’equitat financera i actuarial. A més, el sistema actual –com va indicar Devesa– també presenta falta de sostenibilitat, ja que la Seguretat Social ofereix una rendibilitat mitjana a tots els cotitzadors de vora un 4,5 %, “cosa que no es pot mantenir durant molt temps”. Això significa –com va subratllar Devesa– que les pensions, en l’actualitat, “són elevades amb relació a les cotitzacions que s’efectuen al sistema”.

En aquest sentit, el professor de la Universitat de València va precisar que, encara que l’última reforma reduiria la despesa en pensions al voltant d’un 7 % per cent, augmentant sobre el 5 % les cotitzacions, la rendibilitat real passaria del 4,5 % a un 4 %, cosa que –va matisar– “encara estaria molt allunyada del valor màxim de referència, que es xifra en un 3 % real”.

Durant el seminari, titulat “El futur de les pensions a Espanya”, que s’ha fet a la seu de la Fundació Universitat-Empresa de la Universitat de València (ADEIT), l’expert va subratllar que la reforma de les pensions ha de passar per mesures com l’endarreriment de l’edat de jubilació, la disminució del percentatge que s’aplica per calcular la pensió inicial de jubilació, l’enduriment de les condicions d’accés per poder gaudir d’una pensió o l’ampliació del període de càlcul de la pensió a tota la carrera laboral.

Aquest seminari ha tingut també la ponència de Francisco Tomás, responsable de Fons de Pensions en ASEVAL-Grup AVIVA, qui ha apostat pel pas d’una cotització obligatòria a un sistema privat de pensions en el futur, a més de destinar una part del sou a plans d’ocupació.

La Càtedra de Finances Internacionals-Banco Santander de la Universitat de València, de la qual forma part aquest seminari, realitza periòdicament activitats sobre finances, adreçades, principalment, a estudiantes de grau i de màster, a més de professionals en el sector financer.

Més informació:

http://www.adeit.uv.es/finanzas/