Inici / Notícies
NOTíCIES

Adela Cortina: «No hi ha bones societats sense bones empreses»

Contar amb empreses socialment responsables és condició imprescindible perquè existisquen bones societats, segons ha assenyalat la catedràtica d’Ètica i Filosofia Política de la Universitat de València i directora de la Fundació Étnor Adela Cortina, durant la conferència organitzada en el marc del Diploma de Responsabilitat Social Empresarial de la Universitat de València.

No només les universitats i els estats sinó també les empreses han de contribuir a crear bones societats, ha assenyalat Cortina, qui ha qualificat a una bona empresa de bé “públic” en la mesura que el conjunt de la societat es beneficia d’ella.

Ètica o cosmètica?
La responsabilitat social empresarial pot ser –en opinió d’Adela Cortina– ètica o, simplement, cosmètica. En aquest segon cas, segons la catedràtica, es descobrix ràpidament que, després d’aqueixa cosmètica, no hi ha gens. «La responsabilitat social empresarial ha de ser assumida des de dins de l’empresa, ha de ser transversal, no anecdòtica», ha dit.

Adela Cortina: «Quan l’ètica és només cosmètica es descobrix prompte»

Entre els avantatges de la responsabilitat social empresarial, Adela Cortina va posar l’accent en la millora de la reputació i de la fidelització de clients, en l’abaratament de costos i en la seua contribució a la rendibilitat. «L’empresa, si és ètica, és més rendible» –va assenyalar–, al mateix temps que va puntualitzar que l’ètica de les organitzacions no és només l’ètica de les persones, sinó també la de la seua pròpia estructura. «En un context desviat no es poden demanar actes heroics a la gent», va afirmar.

Raons per a l’esperança
Les empreses i les organitzacions tenen el deure moral –segons la directora de la Fundació Étnor– de generar raons per a l’esperança. «Altre món no només és possible, sinó que és necessari i l’ètica en l’empresa pot fer molt per a aconseguir-lo», va concloure Adela Cortina.

«Altre món no només és possible, sinó que és necessari»

DIRSE,  nova associació sobre RSE
Coincidint amb la conferència, es va presentar a València l’Associació Espanyola de Directius de Responsabilitat Social (DIRSE), que va començar la seua marxa el passat mes d’abril i que reuneix a més d’un centenar de directius i executius de responsabilitat social en organitzacions de qualsevol tipus.

Notícia publicada: 15/11/2013