Inici / Notícies
NOTíCIES

Les ones gravitatòries, una espenta per a l’evolució de l’òptica, la informàtica i els làser

A mitjan segle XIX, els membres del parlament britànic, entre els quals es trobava la reina Victoria, li van preguntar al físic Michael Faraday perquè servien els seus experiments i aquest va respondre: «el seu ministre acabarà cobrant imposats a les aplicacions d’aquests». Faraday feia experiments sense aparent utilitat immediata, amb circuits i imants i va acabar descobrint la inducció electromagnètica. Actualment, quasi gens de la nostra vida quotidiana és desconegut a aquest descobriment: motors elèctrics, televisió, telèfons, etc., és a dir, part d’aquesta tecnologia prové d’aquesta curiositat sense finalitat.

Partint d’aquesta anècdota és com els presidents de la conferència conjunta GR22-Amaldi13, que tindrà lloc a València al juliol de 2019, expliquen que actualment no existeix una aplicació immediata de les ones gravitatòries. El que sí que és cert –expliquen– és que el disseny i la construcció dels detectors LIGO i Virgo, a més dels esforços per comprendre les característiques dels senyals d’aquestes ones, han proporcionat avanços científics i tecnològics en camps com el de la informàtica, l’òptica, els sistemes làser, les ciències dels mesuraments clàssics i quàntiques, la metrologia espai-temporal d’alta precisió, l’òptica quàntica, la ciència i tecnologia espacial, la geologia i la geodèsia, la ciència i tecnologia dels materials, la criogenia i electrònica criogènica, l’anàlisi de grans volums de dades i el desenvolupament de mètodes matemàtics i numèrics per a la física teòrica i aplicada.

Totes aquestes aplicacions es tractaran durant la conferència conjunta GR22-Amaldi13, organitzada per la Fundació ADEIT i en la qual participarà personal científic internacional dels observadors LIGO i Virgo

Totes aquestes aplicacions es tractaran durant la conferència conjunta GR22-Amaldi13, organitzada per la Fundació ADEIT en la qual participarà personal científic internacional dels observadors LIGO i Virgo. La ciutat de València es convertirà així en la seu de la conferència més important sobre relativitat general i gravitació. La direcció del congrés planeja dedicar-li un tribut al llegat del científic més important des de la mort d’Albert Einstein: Stephen Hawking –mort el passat mes de març-. D’aquesta manera, moltes de les xarrades i discussions versaran sobre les teories i interrogants que el propi Hawking va plantejar sobre els forats negres i l’origen de l’Univers.

Què suposa la detecció d’ones gravitatòries?
Les ones gravitatòries obrin una nova finestra a l’exploració detallada de l’Univers i, segurament, seran clau per a respondre a molts enigmes: és la relativitat general la teoria correcta de la gravetat?, com es comporta la matèria sota densitats i pressions extremes?, com són d’abundants els forats negres de massa estel·lar?, quin és el motor central que produeix els esclats de rajos gamma?, què succeeix quan un estel massiu col·lapsa?

Més informació:
http://gr22amaldi13.com/

Notícia publicada: 2/05/2018