Inici / Notícies
NOTíCIES

Les noves formes d’escriptura audiovisual, objecte d’estudi d’un nou diploma

Oferir formació sobre les noves formes d’escriptura audiovisual és l’objectiu d’un nou diploma de la Universitat València que aquest curs celebrarà la seua primera edició. Dirigit pel professor de Teoria dels Llenguatges i Ciències de la Comunicació de la Universitat de València, José Vicente Gavaldá, juntament amb el vicepresident d’Escriptors de l’Audiovisual Valencià, Rodolf Giner, el Diploma d’Especialització Professional Universitari en Noves Formes d’Escriptura Audiovisual es divideix en tres grans blocs.

Claus per a escriure una serie de ficció
D’una banda, en el primer mòdul,  s’abordarà l’escriptura per a les sèries de ficció que, segons expliquen des de l’a direcció del curs, continuen sent un dels motors de la indústria audiovisual i estan experimentant, en els últims anys, un canvi tant en els temes com en les formes de narrar. «La ficció a Espanya ja no aposta únicament per ‘dramèdies’ de tipus familiar, sinó que els creatius i les cadenes s’han llançat a produir històries més adultes i complexes, unes vegades aprofundint en les històries, furgant en la memòria col·lectiva, en unes altres, disseccionant la nostra contemporaneïtat».

En aquest sentit –assenyalen els directors– una de les propostes més interessants per a cercar nous públics és l’aparició de formats híbrids, a mig camí entre el documental i la ficció. Els estudiants tindran l’oportunitat en aquest mòdul, no només de conèixer com funcionen aquestes ficcions sinó també d’aprendre les estratègies d’escriptura de la sèrie de prime time amb l’objectiu de desenvolupar un projecte de sèrie de ficció. El segon mòdul durà per títol La realitat com font inspiradora i tindrà com finalitat el desenvolupament d’un projecte de documental o programa inspirat en la realitat que, segons subratllen els directors d’aquest diploma, «continua sent una font inesgotable d’històries».

La preinscripció d’aquest diploma, que es realitzarà en horari de vesprada entre el mes de gener i maig, romandrà oberta fins el mes de desembre

Altres formes de narrar
La narració multiplataforma i els continguts trasmèdia serà el tema central del tercer mòdul del diploma, a través del que s’oferiran les eines bàsiques que permeten contar una història a través de diferents plataformes i suports (cinema, web, videojocs, còmic, etc.), fomentant la participació dels espectadors. «Ja no som espectadors passius», afirmen els responsables d’aquest nou curs. D’ací la importància, d’incloure un mòdul d’aquestes característiques, que contemple les noves formes d’accés a la cultura, la informació i l’oci.

Per altra banda, el relat dels programes informatius, els documentals de naturalesa, el documental d’autor i l’entreteniment i docu-reality seran els temes de les quatre masterclass que contempla el diploma i que oferiran professionals de reconegut prestigi. En cadascun d’aquests mòduls, el quadre de professors-tutors, format per guionistes i professors universitaris, combinarà conceptes teòrics i anàlisi de material audiovisual amb la impartició de tallers, on la metodologia serà eminentment pràctica. La preinscripció d’aquest diploma, que es realitzarà en horari de vesprada entre el mes de gener i maig, romandrà oberta fins al mes de desembre.

Més información: http://postgrado.adeit-uv.es/es/cursos/humanidades-3/12313070/datos_generales.htm

Vídeo del diploma