Inici / Notícies
NOTíCIES

Antonio Barrón: «En Espanya es recicla el 71,9 per cent dels envasos domèstics»

Espanya és un dels deu països europeus on es reciclen més envasos, segons informa el director de Comunicació Corporativa i Màrqueting de Ecoembes, Antonio Barrón. Cursos com el de Gestió de Residus d’Envasos -dirigit al professorat de primària i secundària i organitzat per Ecoembes, Eovidrio i ADEIT amb la col·laboració de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient- contribueixen a continuar conscienciant a la societat sobre la importància del reciclatge. Amb motiu de la pròxima edició d’aquest curs, que començarà el 27 de gener, hem tingut oportunitat de parlar amb el director de Comunicació Corporativa i Màrqueting de Ecoembes sobre la implantació del reciclatge al nostre país i sobre la importància de la formació per seguir avançant en matèria de reciclatge i cura del medi ambient.

Pregunta. En quina situació es troba Espanya en matèria de reciclatge d’envasos pel que fa a altres països del nostre entorn? Quants es generen per ciutadà i any i quants d’ells es reciclen a Espanya?
Antonio Barrón (A.B.). Podem sentir-nos molt orgullosos, ja que estem entre els deu primers països europeus en aquesta matèria. A Espanya ja es reciclen el 71,9% dels envasos domèstics, la qual cosa ens situa 17 punts percentuals per sobre dels objectius mínims fixats per la Unió Europea (55%). Per aconseguir aquesta xifra ha estat indispensable la participació ciutadana, de fet, cada espanyol va dipositar una mitjana de 12 quilos d’envasos lleugers (de plàstic, metall i briks) en el contenidor groc durant el passat any. Per la seua banda, en el contenidor blau, la mitjana d’envasos de cartó i paper dipositats es va situar en 14,6 quilos. I tot això va contribuir al fet que l’any passat es reciclaren 1,2 milions de tones d’envasos al nostre país.

P. En quin moment comença la consciència ecològica a Espanya? Com ha evolucionat en els últims anys? 
A.B. Fa més de 16 anys, quan Ecoembes va iniciar la seua activitat i van aparéixer els primers contenidors grocs i blaus, al nostre país amb prou feines es reciclava el 5% dels envasos domèstics i avui ja s’estan reciclant 7 de cada 10 envasos. És a dir, des de 1998 la taxa de reciclatge d’envasos domèstics ha crescut a un ritme anual superior al 15%. Pel que podem dir que la conscienciació ecològica en matèria de reciclatge ha mostrat una important evolució i la societat espanyola està cada vegada més compromesa. Així mateix, segons un recent estudi elaborat aquest any per IPSOS, vuit de cada deu espanyols afirmen separar tots o gairebé tots els envasos per al seu reciclatge, i un 95% dels ciutadans que assegura reciclar, ho fa per contaminar menys i protegir el medi ambient.

P. Quin paper juga la formació en la conscienciació del reciclatge?

Antonio Barrón: «És molt important conscienciar als més petits, ja que moltes vegades són els que introdueixen l’hàbit de reciclar en les nostres llars i els qui tindran la responsabilitat de cuidar del nostre planeta en el futur.

A.B. La formació i l’educació són clau per augmentar la conscienciació ciutadana sobre la importància que el reciclatge té per a la cura del medi ambient. Per això des de Ecoembes sempre les hem fomentat, llançant més de 300 campanyes de sensibilització al costat de les administracions públiques i arribant a 750.000 escolars cada any gràcies als nostres programes d’educació mediambiental. No hem d’oblidar que és molt important conscienciar els més petits, ja que moltes vegades són els que introdueixen l’hàbit de reciclar en les nostres llars i els qui tindran la responsabilitat de cuidar del nostre planeta en el futur.

P. Quina influència poden tenir els professors per conscienciar els nens, adolescents i la societat en general?
A.B. Els professors juguen un paper clau a l’hora de transmetre valors de cura i respecte al medi ambient. La seua influència sobre els més joves és clara, i per això des de Ecoembes sempre hem recolzat la seua labor, creant materials didàctics específics, facilitant-los recursos i col·laborant amb institucions educatives. Amb aquest objectiu, hem engegat ja quatre edicions del concurs ‘Els Profes Expliquen’. Una iniciativa que vol reconéixer, a través de la literatura, la labor docent i la implicació dels professors en el foment de l’educació mediambiental. Al llarg de les seues tres primeres edicions, han participat col·legis de tota Espanya, i hem explicat a més amb el suport de personalitats del món de la literatura, com a Almudena Grans, Carmen Posades, Ana María Matute o Antonio Forges (Forges).

Més informació sobre el curs

Notícia publicada: 5/12/2014