Inici / Notícies
NOTíCIES

L’Expert en Arqueologia Subaqüàtica de la Universitat de València reconegut per la UNESCO

La Universitat de València acaba d’ingressar com a membre associat en la Unesco Unitwin Network for Underwater Archaeology, entitat creada per a millorar la protecció i la recerca del patrimoni cultural subaqüàtic, creant vincles entre les universitats i les institucions de formació professional que treballen en l’àmbit de l’arqueologia. En aquesta inserció ha sigut clave la contribució del títol de postgrau propi d’Expert en Arqueologia Subaqüàtica de la Universitat de València, gestionat per ADEIT.

L’alumnat adquireix coneixements sobre l’estructura d’embarcacions de fusta de totes les èpoques per a enfrontar-se a l’estudi de vaixells enfonsats així com als objectes mobles que solen aparèixer en ells

Aquest títol naix de la trajectòria del Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga de la Universitat de València que porta més de 20 anys creant activitats formatives en aquest camp.

La conservació del patrimoni cultura aquàtic, una demanda cada vegada més creixent
Aquest títol connecta «clarament» amb l’entorn econòmic i social a través del seu caràcter formatiu professional. En aquest sentit, el postgrau d’Expert en Arqueologia Subaqüàtica respon a una demanda «cada vegada més creixent» de professionals en matèria de protecció i conservació del patrimoni cultural i històric que precisa d’estudis d’impacte ambiental, que en casos d’afeccions marítimes, fluvials o d’estuaris, «són dutes a terme per aquest tipus de professionals, segons explica José Pérez, codirector del curs i membre del Patronat del Museu Nacional d’Arqueologia Subaqüàtica i de la Comissió Científica de Seguiment del Pla Nacional de Protecció del Patrimoni Cultural Subaqüàtic.

Pràctiques sota l’aigua 
L’Expert en Arqueologia Subaqüàtica, que compta amb pràctiques sota l’aigua amb la finalitat que els alumnes puguen desembolicar-se amb soltesa en el mitjà subaqüàtic, proporciona les eines perquè l’alumne puga afrontar projectes d’intervenció patrimonial subaqüàtica amb els instruments normatius existents així com amb les tècniques de treball i documentació subaqüàtiques més modernes. Així mateix, els alumnes adquireixen els coneixements bàsics sobre l’estructura i construcció d’embarcacions de fusta de totes les èpoques per a enfrontar-se a l’estudi de vaixells enfonsats així com als objectes mobles que solen aparèixer en aquest patrimoni submergit.

La potenciació de la conservació i la posada en valor del Patrimoni Cultural Subaqüàtic a través d’un títol com L’Expert en Arqueologia Subaqüàtica va ser un dels motius pels quals la Universitat de València s’ha convertit en Membre Associat en la UNESCO UNITWIN Network, sobre Arqueologia Subaqüàtica. «Té a veure «en gran part» a la «repetida realització de títols de postgrau sobre aquesta matèria», assenyala el seu codirector.

Més informació i inscripció: Expert en Arqueologia Subaqüàtica

Notícia publicada: 15/06/2017