Inici / Notícies
NOTíCIES

La depressió, principal causa de discapacitat amb una prevalença de fins al 15%

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix la depressió com el més comú dels trastorns mentals. Només enguany, la depressió es projecta com la principal causa de discapacitat i la segona causa que contribuirà a les malalties amb xifres que poden arribar fins a un 15% de prevalença.

Així ho ressalten Rosa María Baños, catedràtica de la Facultat de Psicologia de la Universitat de València, i Héctor Fernández, catedràtic de la Universitat de Belgrano, directors de l’Expert Universitari en Trastorns Emocionals de la Universitat de València, que afigen que la previsió és que el 14% dels europeus desenvolupen una depressió major en algun moment de la seua vida, mentre que el 16% patirà ansietat.

El 14% dels europeus desenvoluparan una depressió major en algun moment de la seua vida, mentre que el 16% patirà ansietat
Encara que en l’actualitat s’ha produït un avanç significatiu en la comprensió de la psicopatologia d’aquests trastorns emocionals –que engloben els trastorns per por, els trastorns bipolars i els trastorns per distrés-, encara no és suficient l’assistència terapèutica i la cobertura assistencial a Espanya. «Hui dia no es compten amb suficients professionals especialitzats per a abordar aquesta problemàtica», remarquen els directors.

Una problemàtica que quan es dóna conjuntament amb altres trastorns psicològics com els trastorns alimentaris i els trastorns de la personalitat la complexitat del trastorn i el plantejament terapèutic es complica. Segons un estudi realitzat per la Universitat Jaume I de Castelló i el Centre Clínic Previ, el 48,5% de les persones amb trastorns alimentaris presenten, a més, trastorns de la personalitat.

Necessària especialització dels professionals
Els pacients amb trastorns emocionals i de la personalitat són pacients que tenen dificultats per a adaptar-se als models de tractament actuals, la qual cosa genera rebuig entre els professionals de la salut mental, ja que es veuen incapaces d’oferir un tractament eficaç. «Treballar amb aquests pacients pot arribar a suposar un gran estrés i no poques frustracions, per la qual cosa resulta fonamental la formació teòrica i pràctica dels professionals».

Aquest postgrau, únic en el panorama nacional i que s’imparteix online, presentarà les claus en l’avaluació, intervenció mustidisciplinar i de prevenció dels trastorns emocionals.

Més informació i inscripcions:
Expert Universitari en Trastorns Emocionals de la Universitat de València

Notícia publicada: 26/06/2020