Inici / Notícies
NOTíCIES

Aspectes mèdics, psicosocials i legals de la infertilitat de la mà de IVI València

El IVI defineix el terme «infertilitat» com la possible alteració que pot patir una parella que no aconsegueix quedar-se embarassada després d’aproximadament un any de relacions sexuals regulars. Amb la infertilitat com a teló de fons, els pròxims dies 17 i 18 de febrer el IVI en col·laboració amb l’Institut Polibienestar de la Universitat de València organitzen unes jornades que posaran el focus en els aspectes psicosocials, metges i legals.

Els pròxims dies 17 i 18 de febrer el IVI organitza unes jornades que posaran el focus en els aspectes psicosocials, metges i legals de la infertilitat
Aquesta formació, emmarcat dins del Màster Propi en Infertilitat de la Universitat de València, permetrà conèixer de la mà de les seues investigadors la labor realitzada des dels laboratoris com el RA del IVI, el d’Andrologia així com el de Genètic Preimplantacional. Tot açò amb conferències de professionals del sector com són Nicolás Garrido, director de la Fundació IVI; Josep Lluis Romero, director del Laboratori de Ovodonación del IVI; Pilar Alamá, Directora del Programa de Ovodonación o José Bellver, del departament de Medicina Reproductiva del IVI, entre uns altres.

Els temes sobre els quals versarà aquestes jornades seran els més desconeguts i la seua vegada, els més usuals en l’àmbit de la infertilitat com és el cas de les malformacions uterines, el rol del psicòleg ja que les persones que pateixen infertilitat ho fan amb una gran càrrega emocional associada en moltes ocasions a «sentiments de culpa i insatisfacció vital». També se tractarà la preservació de la fertilitat, la donació en si així com els seus consentiments i declaracions durant la donació d’ovòcits ­–que tenen a veure amb la declaració de propietats de la mostra de l’home o canvis de raça-. «Espanya compta amb una de les lleis més avançades i desenvolupades a nivell mundial (Llei 14/2006) sobre regulació dels tractaments d’infertilitat i tècniques de reprodución assistida. No obstant això, encara queden algunes qüestions pendents», assenyala Estel Durà, codirectora del Màster Propi en Infertilitat i membre de l’Institut Polibienestar de la Universitat de València.

«En els últims anys hi ha hagut un augment del nombre de consultes a les clíniques d’infertilitat, la qual cosa podria deure’s a diversos factors: el retard en l’edat mitjana de la dona que desitja quedar-se embarassada, les alteracions en la qualitat del semen -fonamentalment per hàbits com el tabac i l’alcohol-, l’ús de mètodes anticonceptius (no preservatius) que sol exposar a les parelles a una major incidència de malalties de transmissió sexual, el consum d’alguns medicaments, els trastorns d’alimentació, l’estrès i l’ansietat i la gradual disminució dels tabús sobre la fertilitat així com l’augment en la difusió social d’estudis i tractaments d’infertilitat», explica Durà.

Màster Propi en Infertilitat: Aspectes Psicosocials Metges i Legals
La 4ª edició del Màster en Infertilitat: Aspectes Psicosocials Metges i Legals, a més de cobrir els aspectes mèdics i legals bàsics dels tractaments de reproducció assistida, aprofundeix en qüestions d’índole psicològica que sorgeixen al llarg del procés pel qual passa una parella en descobrir que té problemes en concebre. Abasta des de les relacions de parella i la sexualitat en la cerca de gestació fins al resultat d’èxit o fracàs després d’haver recorregut a la reproducció assistida. En aquest procés estan implicats processos emocionals i motivacionals «que són necessaris avaluar i atendre des d’una perspectiva psicològica», indiquen des de l’adreça del curs.

Més informació: 
Màster Propi en Infertilitat: Aspectes Psicosocials, Metges i Legals

Confirmar assistència a les jornades a: natalia.molada@uv.es

Notícia publicada: 06/02/2017