Inici / Notícies
NOTíCIES

Suport respiratori i ventilació mecànica, temes d’un màster únic en l’àmbit universitari

El màster s’impartirà on-line, amb l’objectiu de poder oferir formació a metges de qualsevol part del món.

La Universitat de València impartirà el pròxim curs acadèmic el primer Màster en Suport Respiratori i Ventilació Mecànica, únic en el panorama universitari, i que s’impartirà on-line, amb l’objectiu de poder oferir formació a metges de qualsevol part del món.

Per primera vegada, tal com explica el seu director, el professor del Departament de Cirurgia de la Universitat de València, Francisco Javier Belda, es dissenya un programa de postgrau en aquesta matèria «tan necessària» i en la qual, a pesar a la seua importància i la seua exigència d’especialització, existia un buit formatiu fins al moment. «És paradoxal que, malgrat l’elevadíssim ús de la ventilació mecànica en la pràctica mèdica, hi haguera tan escassa formació en aquest àmbit», explica el director del màster.

La ventilació mecànica és una tècnica d’ús diari en ambulàncies, àrees d’urgència, quiròfans, unitats de reanimació i vigilància intensiva d’adults i pediatria. Per exemple, segons dades de l’Hospital Clínic, el 80% dels casos d’anestesiologia, el 90% de reanimació i el 100% dels de la UCI neonatal reben ventilació mecànica.

«És paradoxal que, malgrat l’elevadíssim ús de la ventilació mecànica en la pràctica mèdica, hi haguera tan escassa formació en aquest àmbit», explica el director del màster.

Gràcies a aquest nou màster, metges en formació o especialistes en Anestesiologia, Vigilància intensiva, Pediatria, Urgències i Pneumologia així com qualsevol un altre professional que ho precise podran especialitzar-se en aquest camp, en el qual els mètodes de ventilació són cada vegada més amplis i més complexos. Per a açò, s’impartirà formació on-line a través de l’Aula Virtual del màster, que es complementarà amb diferents sessions pràctiques i tallers gravats o retransmesos en directe i incorporats a la plataforma. Aquestes sessions s’impartiran des de diferents seus per a permetre l’assistència nacional (Barcelona, Bilbao, la Corunya, Madrid, Sevilla i València) i internacional (Argentina i Mèxic).

Formació per a seguir reduint la mortalitat
S’ha avançat molt en els últims anys en aquest terreny, informa Francisco Javier Belda. En els anys 50, quan va començar a utilitzar-se la ventilació mecànica, moria el 80% dels pacients amb ventilació; avui, aquesta xifra no arriba al 15% de mitjana, explica Belda. No obstant açò, amb una bona formació podrien continuar reduint-se les taxes de mortalitat de malalts amb fallada respiratòria, que se situen actualment entre el 20 i el 40%.

Més informació i inscripcions

Notícia publicada: 28/08/2014