Inici / Notícies
NOTíCIES

ADEIT acull la presentació del projecte Nobel Grid, dotat amb 13,8 milions d’euros de la UE

La Fundació Universitat-Empresa (ADEIT) va acollir ahir les jornades d’inauguració en València del projecte Nobel Grid, liderat per l’empresa valenciana ETRA I+D i que està dotat amb més de 13,8 milions d’euros procedents del programa Horitzó 2020 de la Comissió Europea per al desenvolupament de nous models de negoci flexibles i rendibles destinats a xarxes energètiques intel·ligents.

A l’acte van assistir el secretari autonòmic d’Indústria i Energia, José Monzonís, el director general de Projectes i Fons Europeus de la Generalitat Valenciana, Juan Viesca, el conseller delegat de l’empresa ETRA, Jose Antonio Fernández, i el director gerent de la Fundació Universitat-Empresa (ADEIT), Antonio Aracil. A més, van participar en la sessió inaugural representants dels 21 socis, procedents d’empreses i universitats de 11 països de la Unió Europea, que formen part del consorci del projecte i que en aquestes jornades van concretar els seus rols en el projecte i els pilars sobre els quals treballaran els pròxims 42 mesos en relació a la implementació de Smart Grid (Xarxes Elèctriques Intel·ligents).

«Liderar des de València un projecte com Nobel Grid suposa un pas molt important en l’avanç industrial i en la tecnologia, i a més permet seguir les principals línies d’actuació de la Unión Europa en matèria d’eficiència energètica», va expressar el secretari autonòmic d’Indústria i Energia.

L’objectiu de Nobel Grid és desenvolupar, implementar i avaluar eines avançades i serveis que utilitzen tecnologies de la informació i comunicació per a cooperatives elèctriques i altres entitats sense ànim de lucre, que permeten promoure la participació activa dels consumidors finals i la flexibilitat del mercat energètic amb nous models de negoci per a agregadors i empreses de serveis energètics.

L’objectiu de Nobel Grid és desenvolupar, implementar i avaluar eines avançades i serveis que utilitzen tecnologies de la informació i comunicació per a cooperatives elèctriques i altres entitats sense ànim de lucre

El projecte també escometrà el disseny de sistemes de medidors intel·ligents (smart meter) de baix cost capaços d’oferir una facturació detallada i de permetre als consumidors triar les millors tarifes entre les diferents empreses elèctriques i destriar entre les hores de consum.

D’igual manera, el projecte cercarà obtenir bones pràctiques que permeten «superar les barreres per a la implementació real de les Smart Grids, com són les jurídiques, financeres o culturals», va matisar el director de tecnologia d’ETRA, Antonio Marquès Bru.

En aquest sentit, la cooperativa elèctrica d’Alginet es va presentar durant la clausura de les jornades com a projecte exemplar de distribució i comercialització d’electricitat que implementa Smart Grid i Smart Metert Ficar.

Per a Juan Manuel Revuelta, de la Fundació belga Finnovaregio que forma part del consorci, Nobel Grid «serà un projecte tractor d’emprenedors amb base de Smart Grid en el marc de l’EU Startup Accelerator», el que permetrà proporcionar eines a emprenedors per aprendre a utilitzar els recursos que la Unió Europea proporciona a projectes en el camp de les TIC i les energies renovables.

Els promotors del projecte van emfatitzar que els objectius del mateix estan d’acord amb l’objectiu 20/20/20 de la Unió Europea per a 2020, quecom compromís reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle en 20% respecte a l’any 1990, arribar a un 20% en l’eficiència energètica i promoure les energies renovables en un 20%.

Els resultats del projecte obtinguts es demostraran i validaran en cinc escenaris i en condicions reals, amb la participació activa de tots els actors basant-se en els nous models de negoci definits durant el projecte, vaN explicar des d’ETRA.

Notícia publicada: 15/01/2015