Inici / Notícies
NOTíCIES

Els premiats amb el Nobel de Física 2017, al congrés sobre ones gravitatòries de 2019

Rainer Weiss, Kip S. Thorne, Barry C. Barish han estat els guardonats amb el Premi Nobel de Física 2017 pel seu estudi sobre les ones gravitacionals. Tots ells van ser peces clau per a l’engegada del detector LLIGO a Estats Units i la detecció d’aquestes que fa un segle va vaticinar Einstein. Tots ells, impulsors d’aquest camp de recerca, estaran al congrés sobre Ondas Gravitacionals que se celebrarà a València el proper 2019, en el que coincidiran la 22nd International Conference on General Relativy and Gravitation i la Edoardo Amaldi Conference on Gravitational Waves.

«De moment són ja quatre els senyals anunciats procedents de la col·lisió de forats d’origen estel·lar a distàncies cosmològiques» de la mà de detectors LIGO-VIRGO, explica Jose Antonio Font, professor del departament d’Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València. Aquestes deteccions seran un dels temes fonamentals en l’on també participaran els directors dels detectors LIGO, Virgo, KAGRA i LIGO-Índia.

Font afirma que «l’astronomia d’ones gravitatòries està obrint una nova finestra a l’univers, complementària a l’electromagnètica, que va a oferir a les properes generacions una visió d’aquest molt més rica i fascinant». És així com el desenvolupament d’aquest tipus d’astronomia va a experimentar un creixement exponencial i s’espera que es produeixin «excitants descobriments».

La Universitat de València en la detecció d’ones
El grup de recerca de Ondas Gravitatòries de la Universitat de València va entrar el passat any en la Col·laboració Virgo, sent l’únic grup espanyol en aquesta col·laboració científica internacional. Amb la incorporació a la Col·laboració Virgo, s’han iniciat noves línies de recerca en anàlisi de dades, caracterització dels detectors VIRGO i LLIGO i estimació de paràmetres astrofísics a partir de la informació continguda en les formes d’ona.

Les campanyes d’observació i la política de publicacions científiques de la col·laboració Virgo es realitzen de forma coordinada amb la col·laboració LIGO, consorci responsable de la construcció i ús dels detectors LIGO a Estats Units. En el cas de Virgo, aquesta col·laboració és la responsable del disseny, construcció i posada en operació de l’experimento Virgo, el detector europeu d’ones gravitatòries d’origen astrofísic.

Més informació:
http://gr22amaldi13.com/

Notícia publicada: 10/10/2017