Inici / Notícies
NOTíCIES

Es triplica el nombre d’assistències per consum de cànnabis a la Comunitat Valenciana

El consum de cànnabis està creixent exponencialment, segons els experts en drogodependències. «Només en els últims tres anys, s’han triplicat els casos de notificacions d’assistència per consum de cànnabis a la Comunitat Valenciana, fins a aconseguir la xifra de 1.800» explica Francesc Verdú, psicòleg i codirector del Màster en Prevenció i Tractament de les Conductes Addictives de la Universitat de València junt a la professora del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública d’aquesta universitat. Són els joves -explica Verdú- els més afectats pel consum d’aquesta substància. No obstant això, no acudeixen a tractament fins passats entre sis i vuit anys de consum. Les previsions dels experts apunten al fet que al llarg d’aquest any o el proper, els consumidors de cànnabis superen als d’altres substàncies com l’heroïna i s’aproximen a la xifra dels consumidors de cocaïna.

Per donar resposta a aquest repunt en el consum de cànnabis, la pròxima edició del Màster en Prevenció i Tractament de les Conductes Addictives de la Universitat de València se centrarà especialment en aquesta qüestió i oferirà formació per preparar als professionals en l’atenció dels consumidors de cànnabis així com per dur a terme el programa de prevenció dirigit als joves i els seus familiars.

La formació teòrica-pràctica de drogodependències i conductes addictives és el tema central del màster, que aquest any celebrarà la seua tretzena edició. Pal·liar l’absència de formació a escala universitària en aquest àmbit va ser el motiu principal que va portar a la Universitat de València a organitzar aquest curs de postgrau: «és imprescindible que cada dia hi haja més professionals formats en aquesta especialitat, que respon a una necessitat sanitària, social i ètica de vital importància», segons afirmen des de la direcció del màster.

Verdú: «Formar especialistes en aquest àmbit és una necessitat sanitària, social i ètica de vital importància»
El curs de postgrau ofereix una formació àmplia i actualitzada, i incorpora tots els avanços i descobriments en l’estudi de les dependències addictives dels últims anys. Organitzat pel Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública, Ciències de l’Alimentació, Toxicologia i Medicina Legal de la Universitat de València, compte a més amb la col·laboració de l’Associació Espanyola d’Estudi en Drogodependències (AESED).

Els seus directors, Marina Gisbert, professora del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de València, i el psicòleg Francesc Verdú, de la Direcció general d’Assistència Sanitària de la Conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana, són conscients de «la importància que ha adquirit la problemàtica de les drogodependències i de l’inevitable avanç epidemiològic en la població» i per això han mostrat especial interés en la formació especialitzada per a professionals del sector sanitari. No obstant això, el màster també està dirigit a treballadors socials, educadors socials, professors, farmacèutics, advocats, sociòlegs, criminòlegs, Cossos i Forces de Seguretat i persones interessades, independentment de la seua titulació.

El programa, enfocat a diferents àrees formatives, com la prevenció, el diagnòstic i tractament, la inserció social o la recerca, proporciona, com asseguren els directors del curs, coneixements teòrics i habilitats pràctiques per adquirir competències «en l’elaboració de programes de prevenció per als diferents àmbits d’actuació, l’atenció especialitzada, la integració sociolaboral i la cerca de solucions».

La durada del curs és d’un any i segueix una metodologia cent per cent online, a través de l’Aula Virtual, que permetrà un seguiment i una comunicació constant entre estudiants i els docents. La preinscripció a la tretzena edició del màster es podrà realitzar fins al 15 de gener.

Més informació:
Màster en Prevenció i Tractament de les Conductes Addictives

Noticia publicada: 08/01/15