Inici / Notícies
NOTíCIES

Seguretat, justícia i sistema penal, a debat en un congrés internacional a la Universitat

La Facultat de Dret de la Universitat de València acollirà el primer Congrés Internacional de Seguretat, Justícia i Sistema Penal, Privació de Llibertat i Drets Humans: les altres presons. Se celebrarà del 5 al 7 de febrer i està organitzat per l’Institut Universitari de Drets Humans i l’Institut de Criminologia i Ciències Penals de la Universitat de València. La trobada pretén fixar la mirada en les diferents formes actuals de privació de la llibertat i els problemes respecte als drets humans, els centres d’internament d’estrangers, els centres de menors, els establiments penitenciaris o els presoners de guerra.

Vicenta Cervelló, professora de Dret Penal de la Universitat i membre del comitè científic del congrés, apunta que la societat desconeix la transcendència que tenen sobre els drets humans moltes mesures que s’estan adoptant els últims anys en les quals preval la seguretat sobre la llibertat. La concertina de la tanca de Melilla o la polèmica sobre centres d’internament d’estrangers són alguns exemples que il·lustren aquesta problemàtica. «Aquest congrés es presenta en el marc d’un debat acadèmic necessari, amb la finalitat de realitzar una lectura de tots aquests temes polèmics des de la perspectiva de l’estat de dret», indica Vicenta Cervelló.

Periodistes com Jon Sistiaga i Ramón Lobo estaran en el congrés

Vicenta Cervelló: Aquest congrés es presenta en el marc d’un debat acadèmic necessari, amb la finalitat de realitzar una lectura des de la perspectiva de l’estat de dret
Professionals de reconegut prestigi nacional i internacional participaran en les sessions programades al llarg dels tres dies del congrés. Els periodistes Jon Sistiaga i Ramón Lobo centraran la seua conferència en els presoners de guerra i l’equip del programa de televisió Encarcelados conduirà un col·loqui audiovisual. En aquest sentit, Vicenta Cervelló subratlla que «encara que és veritat que el tractament periodístic dels temes relacionats amb els drets humans corre el risc de ser tractat de manera sensacionalista, cal reconèixer que el programa Encarcelados ha fet una gran labor social de denúncia de situacions de vulneració de drets humans en persones privades de llibertat, la qual cosa sens dubte facilita la sensibilització i difusió social d’aquests temes». Una altra de les sessions més destacades serà la relativa als centres d’internament CIES, que serà moderada per la directora de la Clínica d’Estrangeria de la Clínica Jurídica per la Justícia Social de la Universitat de València, un espai on els estudiants de grau i postgrau presten assessorament jurídic gratuït i sense ànim de lucre sota la supervisió de professors i professionals vinculats a la Universitat. Per la seua banda Luis López Guerra, magistrat del Tribunal Europeu dels Drets Humans d’Estrasburg, clausurarà amb la seua intervenció el congrés.

El congrés està dirigit a estudiants de Dret, Criminologia, Ciències Polítiques, Sociologia, Psicologia i Treball Social, així com a professors, membres dels cossos i forces de la seguretat, advocats i professionals de l’administració pública i està reconegut per dos crèdits de lliure opció per la Universitat de València.

Més informació:
Primer Congrés Internacional de Seguretat, Justícia i Sistema Penal, Privació de Llibertat i Drets Humans: les altres presons

Notícia publicada: 08/01/2014