Inici / Notícies
NOTíCIES

L’aplicació de l’anàlisi de dades astronòmiques, en el ADA IX i Cosmo21 a València

La transformació de dades en ciència serà una de les temàtiques que es tractarà en el ADA IX que se celebra a València del 20 al 22 de maig. Es tracta d’una summer school, dirigida principalment a personal investigador junior i està estructurat en forma de tutorials pràctics per a introduir als assistents a diverses de les tècniques informàtiques i d’anàlisis utilitzades en el camp de l’Astroestadística.

El ADA IX s’ha convertit en un fòrum interdisciplinari que reuneix al sector investigador de camps com l’astronomia, l’estadística, les matemàtiques i la informàtica

El ADA IX s’ha convertit en un fòrum interdisciplinari que reuneix al sector investigador de camps com l’astronomia, l’estadística, les matemàtiques i la informàtica en el qual s’intercanvia informació sobre algorismes i extracció d’informació de conjunts de dades d’astrofísica. Així mateix, està prevista la participació de personalitats com Andrew Connolly de la Universitat de Washington, Jessi Cisewski de l’Institut Yale i Emille Ishida de la Universitat de Clermont-Auvergne.

També se celebrarà el Cosmo21
Serà del 22 al 25 de maig quan li seguirà l’inici del Statistical Challenges in 21st century Cosmology (Cosmo21) un fòrum que ha reprès el diàleg entre astrònoms i estadístics. És un congrés centrat en l’Astroestadística i la seua aplicació a l’anàlisi de dades astronòmiques. Es presentaran els últims avanços de la recerca en aquest camp a través de pòsters, xarrades i discussions.

El Statistical Challenges in 21st century Cosmology (Cosmo21) ha reprès el diàleg entre astrònoms i estadístics

En la present edició del ADA IX i el Cosmo21 el focus es posarà en l’anàlisi de dades de grans cartografiats cosmològics (catàlegs que contenen les posicions i propietats de milions de galàxies). «La nova generació de cartografiats d’aquest tipus que s’estan duent a terme en l’actualitat i en el futur pròxim presenten un gran repte per al tractament i anàlisi de dades, donada la ingent quantitat d’informació que contindran», explica Vicent J. Martínez, catedràtic d’Astronomia i Astrofísica la Universitat de València, ponent i organitzador d’aquests esdeveniments des de pràcticament el seu inici. A més, en la Universitat existeix un grup de recerca d’excel·lència, Pometeo, liderat per Martínez que investiga sobre l’estructura de l’Univers a gran escala.

Conferència en obert de Roberto Trotta
L’astrofísic i escriptor, Roberto Trotta, explorarà les idees de Stephen Hawking, mitjançant una conferència utilitzant únicament les 1000 paraules més comuns en anglès (amb traducció al valencià en aquesta ocasió) seguint els passos d’un dels més grans científics de tots els temps com va ser Stephen Hawking. Aquesta tindrà lloc aquest dilluns 21 de maig a les 19 hores en la Fundació ADEIT. Hawking va ser un dels físics més brillants des d’Albert Einstein. Amb el seu treball va intentar entendre les grans qüestions sobre la naturalesa fonamental de la realitat, des del Big Bang fins als forats negres.

- Inscripció Ada IX

- Inscripció: Cosmo21

Notícia publicada: 17/05/2018