Inici / Notícies
NOTíCIES

García Reche: «No hi ha despesa social sense empreses competitives»

«Incorporant innovació augmentes el valor afegit, els salaris i la renda per càpita, i el que és més important. finances la despesa social. No hi ha despesa social sense empreses competitives». Aquesta és una de les idees que va subratllar Andrés García Reche, vicepresident executiu de l’Associació Valenciana de la Innovació (AVI), durant l’última sessió d’Aula Oberta. Innovació en l’Empresa de la Fundació ADEIT.

García Reche va defensar el paper del sector públic com a «essencial» per a definir les línies estratègiques sobre les quals es desenvolupen els països i les regions. En aquest sentit, va indicar que un país s’ha de centrar en millorar el model productiu, a afegir valor a tot allò que produeix. Encara que va matisar que això, en termes polítics, «no interessa perquè és complicat i no s’obtenen resultats a curt termini».

Aquesta millora del model productiu sol s’aconsegueix amb innovació, va defensar García Reche. «La innovació és l’única cosa que podem fer a curt termini per a incorporar coneixement en qualsevol activitat». A més, va afirmar que per a competir en els mercats internacionals «necessitem coneixement. Aquest és menys reproduïble que la resta».

Preveure el canvi i obtindre avantatge competitiu
En els pròxims anys, es produirà un augment «espectacular» de la productivitat degut, entre altres causes, com va assenyalar García Reche, a l’augment de la connectivitat i el posicionament de les noves tecnologies, com l’avanç del cotxe elèctric. Per això, «hem de ser capaços d’enfrontar-se abans que ocórrega i traure avantatge de tot això, sense veure-ho com un problema», va sentenciar el vicepresident executiu de AVI.

Durant la seua ponència, que va estar presentada pel president de ADEIT, Juan Manuel Pérez Mira, i la vicerectora d’Innovació i Transferència de la Universitat de València, Mª Dolores Real, García Reche va denunciar que en l’actualitat no hi ha cap relació entre el coneixement que es genera i el sector productiu. «Dels grups d’investigació en la Comunitat Valenciana, el 30% és de l’àrea de la medicina, biomedicina i ciències de la salut. Però, on està el sector productiu en salut en la Comunitat?» es va preguntar García Reche. «Necessitem definir quins incentius concrets evitarien que aqueix coneixement no es connecte entre investigació i empresa», va suggerir García Reche.

El paper del sector públic és «essencial» per a definir les línies estratègiques sobre les quals es desenvolupen els països i les regions
«Canviar el model productiu és centrar-se en veure el problema que existeix i qui té coneixement per a resoldre’l. No es tracta de fer polítiques d’I+D, ja existeixen. Estem en un altre nivell: com generar noves activitats perquè les empreses vegen la seua utilitat perquè facen un salt de competitivitat en els mercats globals», va concloure García Reche que va animar a tots els agents de la Comunitat Valenciana al fet que troben en la AVI el lloc en el qual aconseguir aquesta connexió.

En aquesta línia, la vicerectora d’Innovació i Transferència de la Universitat de València va subratllar que el principal repte al qual s’enfronten les Universitats és que «hem de ser capaces d’orientar la nostra activitat investigadora cap a la resolució dels problemes reals que es plantegen en el teixit industrial. I això fer-ho des d’una perspectiva holística que ens permeta poder interconnectar l’esfera acadèmica, el sector empresarial i la societat civil». Per part seua, el president de ADEIT va agrair la participació d’Andrés García Reche en el programa Aula Oberta i les seues claus en la construcció del sistema innovador en la Comunitat Valenciana.

Notícia publicada: 11/04/2019