Inici / Notícies
NOTíCIES

València acull el sisè congrés internacional sobre el Gran Telescopi de Canàries

Congreso GTCMés d’un centenar d’astrofísics es van reunir a València la passada setmana per a debatre sobre els últims descobriments astronòmics aportats pel Gran Telescopi de Canàries (GTC), així com conèixer els plans de futur d’aquesta Instal·lació Cientificotècnica Singular (ICTS). Ho faran durant la sisena edició de la reunió sobre ciència amb el GTC, que va organitzar l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València amb la col·laboració de la Institució Alfons el Magnànim Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació.

El congrés, que va tindre lloc en la seu de ADEIT, es va centrar en els tres instruments agregats recentment a l’oferta instrumental disponible.

L’objectiu principal d’aquesta sisena reunió –explica el catedràtic d’Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València i president del comitè organitzador local Juan Fabregat– és que els participants compartisquen els seus últims resultats, aprenguen sobre les operacions de GTC i les propostes de nova instrumentació de la pròxima generació, fomenten les col·laboracions actuals i promoguen col·laboracions futures entre els astrònoms que treballen amb ell.

El Gran Telescopi de Canàries, situat en l’Observatori del Roque dels Xics en la Palma, és el telescopi astronòmic més gran del món. En aquest sentit, és una instal·lació espanyola, amb contribucions de Mèxic i EUA, la que compta amb el telescopi òptic més gran del món. Inaugurat en 2007, la seua missió és albirar forats negres, les condicions inicials de l’Univers després del Big Bang i els estels i galàxies més allunyades de l’univers. «Espanya és una potència mundial en astronomia», explica Juan Fabregat

El Gran Telescopi de Canàries, situat en l’Observatori del Roque dels Xics en la Palma, és el telescopi astronòmic més gran del món
«La Universitat de València ha mirat als estels des de 1501», ha afirmat la rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, durant la inauguració del congrés, en la qual ha subratllat el gran potencial formatiu i investigador de la Universitat, que, segons diferents rànquings, se situa entre les 500 millors universitats del món i entre les cinc millors d’Espanya, ha assenyalat.

La rectora ha estat acompanyada en la taula inaugural pel secretari general de Coordinació de Política Científica del Ministeri de Ciència Innovació i Universitats, Rafael Rodrigo; el director d’Institut d’Astrofísica de Canàries, Rafael Rebolo; el president del Comitè de Seguiment d’Utilització del GTC, José de Jesús González; la presidenta del Comitè Científic Organitzador del Congrés, Mª Rosa Zapatero; el director de l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València, José Carlos Guirado; i el coordinador de la Xarxa d’Infraestructures d’Astronomia, Vicent Martínez.

Entre el centenar d’assistents previstos, destaquen especialistes procedents de les tres comunitats del Gran Telescopi de Canàries -Espanya, EUA, Mèxic- així com de Xina, país que està finançant nova instrumentació en els últims anys.