Inici / Notícies
NOTíCIES

La falsedat d’una signatura o la veracitat d’una nota de suïcidi, a un curs sobre grafística

«Posem-nos en la següent situació: vols comprar-te un cotxe de segona mà, però algú ha d’avalar-te per a demanar el préstec. Els teus pares es neguen així que decideixes falsificar la seua signatura. T’ho concedeixen i comences a pagar-ho religiosament cada mes. Fins a ací tot ben. Però, i si arriba el moment en el qual no pots pagar-ho? Aleshores el banc avisa als teus pares i els adverteix que han de fer-ho ells. Aquests al·leguen que ‘no han signat cap document’. En aquest moment és quan un expert en grafística entra en joc: serà aquest professional el que que analitze la signatura i concloga si és falsa o no. En aquest cas sí ho seria, la qual cosa et portaria a enfrontar-te a 3 anys mínim de presó», conta Maite García, directora del Curs de Formació de Perits Cal·lígrafs. Experts en Grafística i Documentoscopia i directora de l’Institut IDAUMA. Aquest curs, el més prestigiós de la Comunitat Valenciana, es converteix en l’eina adequada per a formar-se en el camp de la grafística.

La grafística és la tècnica que permet deduir a través del que hi ha escrit l’autenticitat respecte a la mà que ha pogut realitzar-la. És a dir, tracta de resoldre dubtes, de donar respostes, sempre que es dóna una problemàtica respecte a l’autoria de l’escriptura a mà, de qualsevol signatura o de la composició dels documents. D’aquesta forma, el Curs de Formació de Perits Cal·lígrafs. Experts en Grafística i Documentoscopia no solament té com a públic objectiu persones amb titulacions de Criminologia, Dret o Ciències Forenses, sinó que també està dirigit a periodistes, psicòlegs, filòlegs i a qualsevol, en general, que tinga interès en la recerca.

El curs es realitza mitjançant de l’Aula Virtual de la Fundació ADEIT. Els primers temes que s’abordaran són els més teòrics, però a poc a poc s’incorporaran aspectes cada vegada més pràctics: per exemple, l’alumnat reprodueix una lletra amb la mà esquerra i la mateixa, amb la mà dreta; després es realitza el mateix procés, però amb una frase, «així comprovem que els patrons d’escriptura són similars pràcticament totes les persones», indica García. La directora destaca que «les falsificacions solen ser les pràctiques que més triomfen, ja que l’alumnat gaudeix tractant de trobar què aspectes verifiquen que una signatura és falsa o no».

Aquest curs no solament té com a públic a persones amb titulacions de Criminologia, Dret o Ciències Forenses, sinó que també està dirigit a periodistes, psicòlegs, filòlegs i a qualsevol, en general, que tinga interès en la recerca

Un altre dels aspectes més destacables del curs són els fòrums on es participa activament, s’introdueixen falsificacions –al principi, molt evidents-, curiositats, pràctiques que es van corregint. També es realitzen videoconferències i en el cas que hi haja gent disposada a acudir a classes presencials, s’organitzen. «Intentem que els alumnes vegen a eixa persona escrivint, és a dir, que siguen capaces de dir si té el braç estirat quan està signant o si per contra estava ficada al llit en el llit o pujada en un cotxe», indica García.

La directora del curs insisteix que qui vulga dedicar-se a aquest ofici deu complir una sèrie de requisits com ser una persona honesta, «això és fonamental», contte. «Ha de veure-li un atractiu a la professió; ha de ser conscient que està solament, no es treballa en equip pel que cal prendre decisions i assumir les conseqüències. Ha de ser segura i tindre capacitat i paciència per a investigar, així com saber redactar de manera jurídica per a convèncer al personal jurídic de l’es exposa», insisteix. Respecte a això últim, el curs té un mòdul que ofereix pautes d’actuació i recursos de comunicació per als quals els perits puguen defensar el seu treball i el seu criteri davant d’un tribunal.

La directora del curs destaca que «les falsificacions solen ser les pràctiques que més triomfen, ja que l’alumnat gaudeix tractant de trobar què aspectes verifiquen que una signatura és falsa o no».

Anàlisi de notes de suïcidi
La directora del curs també assenyala que les notes de suïcidi són un altre element a analitzar dins del programa. «Tothom creu que els qui se suïciden ho fan perquè pateixen una situació de depressió i no és necessàriament així. Existeixen persones que prenen aquesta decisió i volen explicar-li-ho a les persones que estan a la seua al voltant, per la qual cosa, en aquestes notes, en ocasions, hi ha marques d’aqueixa tranquil·litat per la presa d’aquesta decisió, d’aqueixa eufòria en tenir-ho clar, fet que ens costa molt assumir com a societat». Així mateix, García apunta que «una de les millors coartades d’un crim ben organitzat és que semble un suïcidi»; és per açò pel que els perits cal·lígrafs també tenen una tasca important en una situació, la d’investigar i desxifrar si la lletra d’aqueixa nota és de la persona que va cometre el crim o no.

Més informació i inscripció en: Curs de Formació de Perits Cal·lígrafs. Experts en Grafística i Documentoscopia

Notícia publicada: 13/12/2017