Inici / Notícies
NOTíCIES

Manuel Conthe: «Espanya va entrar en la unió monetària sense estar preparada»

«Vàrem entrar en l’euro sense estar preparats i les reformes que eren necessàries escometre abans de la creació de la Unión Monetària les estem portant a terme ara», va explicar l’analista Manuel Conthe durant la conferència d’obertura de la dotzena edició del Diploma en Borsa i Mercats Financers de la Universitat de València.

Al llarg de la seua ponència, que es va celebrar en la seu de Borsa de València, l’of-counsel del despatx internacional d’advocats Bird & Bird Manuel Conthe, va repassar els errors comesos tant per l’economia espanyola com l’europea. La Unión Monetària –en la seua opinió– es va concebre per a mercats financers fiables, que funcionaren perfectament i en els quals no es produïren crisis. «Vam cometre l’error de confondre el cíclic amb l’estructural», es va lamentar Conthe, qui va subratllar que el superàvit d’aquell moment era únicament de caràcter cíclic. «Vam ser equilibristes sense xarxa i quan va arribar la crisi vam haver de crear mecanismes de rescat», va afirmar en aquest sentit.

Conthe: «Vam ser equilibristes sense xarxa i quan va arribar la crisi vam haver de crear mecanismes de rescat»

Distància entre supervisor i supervisat
En aquesta línia, Conthe es va felicitar de les mesures que s’estan portant a terme en relació a la reforma del sistema públic de pensions i a la reestructuració bancària. L’analista va posar l’accent, especialment, en la necessària distància que, en el seu punt de vista, ha d’existir entre els òrgans supervisors i els supervisats. «El Banc d’Espanya no ha realitzat una bona supervisió» –va criticar– i es va mostrar partidari de prendre la màxima distància per a una correcta supervisió financera. «Em fie més d’un tecnócrata finlandès que d’un regidor de Jaén», va sentenciar.

Les empreses competitives, sustentació de l’economia
Per a Conthe, que va presidir la Comissió Nacional del Mercat de Valors entre 2004 i 2007, s’ha produït un important canvi cultural arran de la crisi. «Espanya s’ha adonat que la sustentació de l’economia no és el sistema públic sinó l’empreses productives i competitives; la resta és literatura», va dir.

Espanya, fora de la recessió
Durant la conferència, que va dur per títol Perspectives econòmiques, Conthe va avançar que el conjunt de la Unió Europea està començant a créixer, encara que en taxes modestes –va assenyalar– que va situar en el 1% per al pròxim any. En relació a la situació espanyola, es va mostrar optimista i va apuntar a un «canvi de signe de l’economia» que va xifrar per al pròxim any en una taxa de creixement d’entre el 0,2% i el 1%. «Hem eixit de la recessió», va concloure.

Maldonado: Aquest diploma és un dels millors exemples de cooperació universitat-empresa

La inauguració del diploma va córrer a càrrec de la vicerectora de Comunicació de la Universitat, Silvia Barona; del degà de la Facultat d’Economia, Vicent Soler; el president de la Borsa de València, Ángel Torre i el notari i patró del Consell Social i d’ADEIT, Alfonso Maldonado.

Maldonado, que va assistir a l’acte en representació del president del Consell Social i d’ADEIT, Manuel Broseta, va repassar durant la seua intervenció la història de la borsa –en la qual, segons va indicar els seus avantpassats van jugar un important paper– i va reivindicar la seua vessant social.

En relació a aquest curs, que en aquesta edició realitzaran un total de 30 estudiants de la Facultat d’Economia, va subratllar que es tracta de «un dels millors exemples de cooperació universitat-empresa» i va agrair tant la dedicació dels seus directors, els professors de Finances Empresarials Màxim Ferrando i Valentín Navarro com el compromís de Borsa València amb la formació dels futurs professionals.

Notícia publicada: 14/11/2013