Inici / Notícies
NOTíCIES

La percepció de la corrupció a Espanya, molt per damunt de la dels ciutadans de la UE

El 95% de la població espanyola considera que la corrupció és un fenomen estés, segons el primer informe anticorrupció de la Unió Europea per a 2014 de la Comissió. Una xifra superior a la mitjana europea, que se situa en el 76%. A més, segons aquest mateix informe, només el 11% de la ciutadania espanyola creu que els esforços del govern per a combatre aquest problema són eficaços. Segueixen aquesta mateixa tendència les enquestes realitzades pel centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), així com el Eurobaròmetre especial sobre la corrupció i els índexs de percepció de la corrupció de transparència internacional, que coincideixen en la desafecció desafecció ciutadana cap a les institucions democràtiques i els líders polítics.

La Unió Europea continua defensant la lluita contra la corrupció, considerant-la, tal com assenyalava en el seu últim informe, «un problema d’àmbit europeu que requereix augmentar els esforços per combatre-la». En aquest mateix sentit i amb la voluntat de continuar donant resposta a les necessitats de formació d’aquest sector professional, la Universitat de València presenta la 3ª edició del Diploma en Investigació i Prova dels Delictes Econòmics i Relacionats amb la Corrupció. Aquesta formació de postgrau, pionera en l’àmbit nacional, està dirigida a advocats, economistes, auditors, assessors fiscals i financers, gestors, periodistes, gerents i directius d’empreses i està organitzada pel Institut Universitari d’Investigació en Criminologia i Ciències Penals de la Universitat.

La corrupció política, els suborns als funcionaris públics i els acords desonestos amb empreses privades són alguns dels delictes que s’emmarquen dins del fenomen de la corrupció, que «sempre guarda una relació intrínseca amb instàncies de poder», segons apunta Ángela Matallín, directora del diploma i professora del Departament de Dret Penal de la Universitat de València.

Manca de recursos contra la corrupció
Matallín apunta a la necessitat de disposar de formació específica i de lluitar contra la impunitat, al mateix temps que critica la falta de recursos i personal en aquest àmbit: «el nombre de jutges i fiscals dedicats a la lluita contra la corrupció continua sent insuficient, i l’existència de figures jurídiques com la de l’indult o els tribunals populars no fa sinó augmentar la sensació d’impunitat entre la població», afirma.

El professorat del diploma, que donarà començament el pròxim mes de març, està compost per docents del Departament de Dret Penal i de l’Institut de Criminologia de la Universitat de València, a més de per professionals especialitzats en la investigació i repressió de processos d’especial transcendència relatius als delictes econòmics comeses per funcionaris públics.

La formació, eina indispensable en la lluita contra la corrupció
«Donada la complexitat de la persecució i sanció d’aquestes formes de criminalitat i sent la corrupció un dels principals problemes nacionals resulta imprescindible la formació d’especialistes en aquesta matèria», apunta la professora de Dret Penal Ángela Matallín. A més del diploma especialitzat en la formació de professionals per a la investigació de delictes econòmics i relacionats amb la corrupció, la Universitat de València presenta el Diploma d’Especialització Professional Universitari en Administració Concursal i el Diploma d’Especialització Professional Universitari en Auditoria, Prevenció i Repressió del Blanqueig de Capitals, una formació de postgrau única i pionera a nivell nacional que s’ofereix on-line. Ambdós diplomes presenten enguany la seua quarta edició i donaran començament el pròxim mes de març.

Notícia publicada: 12/01/2015