Inici / Notícies
NOTíCIES

Aprendre a identificar el perfil violent o criminal, clau per prevenir actes delictius

«La nostra societat necessita professionals que puguin utilitzar el coneixement científic que existeix sobre la relació entre el cervell i la violència per poder disminuir la seua incidència»

Cada dia, a Espanya es produeixen 18 agressions sexuals, es presenten 59 denúncies per violència sobre la dona, es duen a terme 40 robatoris amb violència, intimació o força i 30 dones denuncien que són maltractades pels seus fills. Així mateix, el 6% dels nens i nenes en edat escolar sofreix assetjament en el col·legi, sense incloure el ciberacoso, i cada setmana una dona és assassinada per la seua parella o ex parella.

Aprendre a identificar els perfils d’individus violents i criminals en funció dels marcadors neurobiológicos resulta fonamental per prevenir actes delictius, així com per evitar la reincidència en persones violentes, segons expliquen els directors del Diploma en Neurocriminología que, per primera vegada, la Universitat de València engegarà el proper curs.

Per a Luis Moya i Manuela Martínez, directors d’aquest nou postgrau i professors de Psciobiologia de la Universitat de València amb una àmplia trajectòria en investigació i docència en el camp de la violència, l’aplicació de les investigacions i els coneixements actuals sobre la neurociencia de la violència suposaria una disminució de la la criminalitat i, per tant, un gran avanç i benefici per a la societat. «La nostra societat necessita professionals que puguin utilitzar el coneixement científic que existeix sobre la relació entre el cervell i la violència per poder disminuir la seua incidència», expliquen.

Una formació pionera i única
Per als directors del diploma, professors de grau i postgrau de Criminologia i Psicologia, aquest diploma ve a donar resposta a la necessitat d’oferir una formació àmplia que incloga tot el coneixement actual. Fins al moment –expliquen– aquesta matèria s’ofereix únicament dins del grau de Criminologia, en la qual s’estudien alguns aspectes de la neurobiologia de la violència. En aquest sentit, el nou diploma de la Universitat de València suposa una iniciativa «pionera», que ve a donar resposta a la demanda social que reclama la intervenció per part de professionals en la detecció i tractament de la violència i la criminalitat  i que –assenyalen– obre el camí al «futur de la criminologia». Es tracta –subratllen els directors del postgrau– d’una «proposta prometedora, que inclou els factors biològics en la prevenció, el diagnòstic i el tractament de la violència i la criminalitat».

La preinscripció a la primera edició del Diploma en Neurocriminologia, que es realitzarà entre els mesos de gener i setembre de 2014, romandrà oberta fins al 20 de desembre de 2013.

A qui s’adreça?
El curs, que es realitzarà on line, està dirigit a professionals de l’àmbit de les Ciències Socials i Jurídiques, especialment a experts en Criminologia, Dret, Seguretat i Treball Social; a professionals de les Ciències de la Salut, sobretot de la Psicologia, Medicina, Psiquiatria i Infermeria; així com a professionals de les Ciències de l’Educació. El fet que el curs s’imparta a través d’Internet –expliquen els directors del diploma– permet que professionals de parla castellana puguen accedir a aquesta formació des de qualsevol lloc del món.

En aquest diploma s’oferirà formació sobre les bases neurobiològiques i els mecanismes cerebrals que regulen la conducta violenta; sobre els trastorns mentals associats als comportaments violents com són la psicosi, l’ansietat, la hiperactivitat o l’autisme; sobre les patologies cerebrals relacionades amb la violència, entre les quals destaquen les demències i els tumors cerebrals; sobre les substàncies que poden associar-se a comportaments violents com l’alcohol, la cocaïna, les anfetaminas i els psicoestimulantes o els esteroides anabolizantes; així com sobre les característiques de perfils violents com a maltractadors, violadors, pederastes, assassins en sèrie i altres delinqüents.

La preinscripció a la primera edició del Diploma en Neurocriminologia, que es realitzarà entre els mesos de gener i setembre de 2014, romandrà oberta fins al 20 de desembre de 2013.

Més informació:
Diploma en Neurocriminologia

Notícia publicada: 27/06/2013