Inici / Notícies
NOTíCIES

Prop de 3.000 investigadors es donaran cita en EURO 18, un congrés de recerca operativa

Optimització. Aquesta és la paraula que podria definir la recerca operativa en el seu conjunt. Esta disciplina es troba en la frontera entre les matemàtiques, l’enginyeria, la informàtica i l’economia, entre altres àrees, i s’encarrega d’aplicar mètodes complexos a la resolució de problemes que sorgeixen en la gestió de grans sistemes en diversos àmbits, tals com la indústria, l’economia i el comerç.

La reunió anual de les federacions de societats europees de recerca operativa, que agrupa a 31 països de tot el món, ha triat a València com a seu per a la celebració d’EURO 18. Es tracta d’un congrés de recerca operativa on tindran cabuda temes com l’optimització de la cadena de subministrament, la logística i el transport, la producció, els inventaris, la gestió de la qualitat, finances i vendes. «Aquesta activitat es concentra al voltant de dos eixos: d’una banda, els avanços metodològics, nous models i algorismes per a resoldre problemes. D’altra banda, les aplicacions als problemes reals que van apareixent amb els desenvolupaments tecnològics en tots els camps», assenyala Ramón Álvarez, catedràtic d’Estadística i Recerca Cooperativa de la Facultat de Ciències Matemàtiques de la Universitat de València i codirector d’EURO 18.

EURo 18 reunirà a prop de 3.000 investigadors procedents d’universitats, empreses i centres d’investigació de 72 països diferents
La Universitat de València juntament amb la Universitat Politècnica de València són les entitats encarregades de l’organització d’aquesta reunió anual, la qual cosa suposa «una mostra més de la fructífera col·laboració entre les dues institucions en temes de recerca», subratlla Ramón Álvarez. L’equip que s’encarrega de dur a terme aquest congrés renova una col·laboració iniciada en 2016 amb el congrés Project Management and Scheduling, celebrat a l’abril de l’any passat en la seu de la Fundació ADEIT. Amb EURO 18 es proporcionarà major visibilitat als grups que treballen en Recerca Operativa en ambdues universitats així com a les institucions organitzadores.

«S’espera que acudisquen entre 2.500 i 3.000 investigadors procedents d’universitats, empreses i centres d’investigació de 72 països diferents», compte Álvarez, que afig que el comitè científic del congrés està ultimant el disseny del programa. EURO 2018 es diferencia d’altres congressos temàtics de menor grandària en què reuneix a investigadors de totes les àrees de recerca operativa, que de forma conjunta no es troben fàcilment en altres fòrums. A més de les sessions plenàries, preveu el desenvolupament d’una sèrie de sessions semiplenàries en les quals investigadors destacats presentaran panoràmiques actualitzades de temes en els quals són experts, tota una oportunitat de coneixement per a la resta d’assistents.

La primera edició d’aquesta trobada es va celebrar en 1975. Des d’aleshores s’han desenvolupat 28 edicions d’aquest congrés –el de València serà la 29– i EURO 18 s’ha conformat com la «via idònia» per a establir noves col·laboracions entre grups de recerca de tot el món.

Notícia publicada: 14/02/2017