Inici / Notícies
NOTíCIES

Estudiants de Secundària, protagonistes de la ciència en la Fira Experimenta de la Universitat

Concurso ExperimentaIl·lusió, entusiasme i amor per la ciència es van respirar diumenge passat en el Museu Príncep Felipe de la Ciutat de les Arts de les Ciències. Els protagonistes, estudiants de Secundària de diferents centres de la ciutat d’ensenyament de València. L’esdeveniment, la Fira Experimenta que, per novè any consecutiu va organitzar la Facultat de Física de la Universitat de València amb l’objectiu que els estudiants s’interessen per la ciència i la tecnologia i entenguen el món que els envolta.

El passeig Sud del Museu de les Ciències es va omplir amb 85 estands en els quals els propis estudiants van explicar als assistents els seus experiments i demostracions de física i tecnologia. Aquest és, en opinió de Chantal Ferrer, organitzadora de la Fira Experimenta, un dels aspectes més interessants de l’esdeveniment. «Els estudiants tenen l’oportunitat d’entendre el que han fet, més enllà del propi muntatge de l’experiment, ja que han d’explicar-lo, aspecte especialment valorat pel jurat del concurs», explica. A més –afig– el fet d’exposar al públic el fenomen contribueix a la labor de divulgació científica.

José Adolfo de Azcárraga: «Si una riquesa té Espanya no és la dels seus recursos naturals, sinó la dels seus cervells»

Aquest mateix aspecte va ser el més destacat pel president de la Societat Espanyola de Física, José Adolfo de Azcárraga, que va participar en el lliurament dels premis celebrat a continuació en l’Auditori del Museu. «M’entusiasma veure la lluentor dels ulls amb el qual els estudiants expliquen els seus experiments», va afirmar, al mateix temps que va reivindicar la necessitat d’apostar per la ciència. «Si una riquesa té Espanya no és la dels seus recursos naturals, sinó la dels seus cervells», va sentenciar i va animar als estudiants que els posaren al servei de «una bona causa com és la ciència».

Augment de participants
En la seua IX edició, la Fira Experimenta ha incrementat en un 50% la participació pel que fa a l’any anterior, arribant a els 400 participants i prop de 2.000 assistents en total. L’augment de l’interès per la iniciativa respon, en opinió de Chantal Ferrer, a dos aspectes; al fet de contar amb el projecte de la Fundació Espanyola de Ciència i Tecnologia del Ministeri d’Economia i Competitivitat, així com a la major capacitat de l’espai de celebració, ja que per primer any ha tingut lloc en la Ciutat de les Arts i les Ciències, després de les vuit edicions anteriors en el Botànic.

La vicerectora d’Estudis, Isabel Vázquez, que va participar en l’acte de lliurament de premis, es va mostrar satisfeta del creixent interès que desperta aquesta iniciativa. «L’objectiu del canvi de celebració de la Fira Experimenta era acollir més persones i de nou aquest auditori es queda menut, el que demostra el tremend interès per aquesta fira», va assenyalar.

Lliurament de premis
El lliurament de premis i esments d’honor, que va tenir lloc en l’Auditori del Museu Príncep Felipe, va ser precedida per l’espectacle “Física d’anar per casa”, que va desenvolupar un grup d’estudiants del grau de Física de la Facultat de Física.

Què fem amb el fem’ va rebre el premi per votació del públic i el d’aplicacions tecnològiques de Batxillerat

En la categoria de Demostracions i Experiments de Física, el premi dels estudiants de l’ESO va ser per a l’IES de Massamagrell pel seu projecte ‘Al voltant de la refracció de la llum’. ‘Com construir un osmòmetre’ va rebre el premi dins d’aquesta mateixa categoria, però dirigida a estudiantes de Batxillerat. Per altra banda, dins del bloc d’Aplicacions Tecnològiques, el premi dels estudiants d’ESO va ser para ‘Agafa-ho amb força líquida’, de l’IES Consuelo Aranda d’Alberic. D’entre les aplicacions tecnològiques de Batxillerat el guardó va ser para ‘Què fem amb el fem’, de l’IES Lluis Vives, un projecte que, a més, va ser mereixedor del premi per votació del públic.

Una iniciativa consolidada
Coincidint amb l’Any Mundial de la Física, en 2005 es va organitzar la primera edició d’aquest concurs amb l’objectiu d’involucrar en aquesta matèria als estudiants d’ensenyament mig d’una manera activa i creativa. L’entusiasme dels concursants i l’extraordinària resposta dels visitants –expliquen des de l’organització de l’esdeveniment– van contribuir decisivament a la transformació d’aquest esdeveniment en una fira anual, explica Chantal Ferrer.

Projectes premiats

Notícia publicada: 31/03/2014