Inici / Notícies
NOTíCIES

El 75% de les empreses valencianes ha innovat en els últims tres anys

La innovació és un valor essencial per a l’empresa valenciana. Concretament, el 75% de les empreses afirma haver introduït productes i serveis innovadors en els últims tres anys, segons arreplega l’estudi Innovació en l’empresa valenciana desenvolupat per la Càtedra Ciutat de la Universitat de València en col·laboració amb la Fundació InnDEA de l’Ajuntament de València.

Les empreses més grans i més antigues, les més innovadores

Segons aquest estudi, presentat per la directora de la Càtedra Ciutat, Amparo Cervera, en la seu d’ADEIT, són les empreses més grans –les de més de 51 treballadors– i més consolidades –amb més de 21 anys d’antiguitat– les que presenten majors nivells de capacitat i intensitat d’innovació, orientació al client i a la sostenibilitat, així com intraemprendiment. No obstant això, són les empreses de menys de deu treballadors i amb menor durada, d’entre 3 i deu anys, les quals millor realitzen la gestió del talent.

La internacionalització i la formació de directius i empresaris, alguns dels reptes

La investigació es basa en una mostra representativa als responsables d’empreses, triades aleatòriament sobre un univers de 47.222 empreses de la ciutat de València i la seua àrea metropolitana. «No es tracta d’un estudi de les empreses innovadores, sinó que es tracta d’un espill de la situació de l’empresa valenciana», explica la catedràtica de Comercialització i Investigació de Mercats de la Universitat de València i directora de l’estudi Amparo Cervera.

En aquest sentit, l’empresa analitzada és bàsicament una micropyme (91,9%), pertanyent al sector serveis (71%) amb més de 15 anys d’experiència en el mercat (en més del 50% dels casos).

Internacionalització i major formació, els grans reptes
Innovación empresarialLa internacionalització i la formació dels responsables empresarials són dos de les àrees de millora que es desprenen de l’estudi, segons Cervera. «Només el 27,6% dels empresaris i directius posseeix formació universitària», ha apuntat, al mateix temps que ha reclamat una menor aversió al risc per part de les empreses i una major aproximació a les universitats, instituts d’investigació o associacions sectorials.

En aquest sentit, el vicerector de Participació i Projecció Territorial, Jorge Hermosilla, ha recordat que la transferència del coneixement i la col·laboració amb el seu entorn són algunes de les qüestions que caracteritza a la Universitat de València. «La ciència és l’ànima de la Universitat», ha afirmat el vicerector, arreplegant una cita d’Ortega i Gasset.

Per la seua banda, Alfonso Maldonado –membre del Patronat d’ADEIT que ha intervingut en l’acte en nom del president d’aquesta entitat i del Consell Social, Manuel Broseta– ha subratllat que l’objecte d’aquest estudi, la innovació, és un dels eixos fonamentals d’aquesta fundació, dedicada a tendir ponts entre la Universitat i el seu entorn, i s’ha mostrat disposat a col·laborar amb la Càtedra Ciutat per a desenvolupar plans d’actuació conjunts a partir de les conclusions de l’estudi.

Així mateix, la directora de la Fundació InnDEA, Salomé Reíllo, ha volgut destacar l’aposta de l’Ajuntament de València per la innovació a través de diferents iniciatives entre les quals es troba la Càtedra Ciutat així com la seua col·laboració amb la Universitat de València.

Notícia publicada: 16/12/2013